Az összes találat erre: „Dánia“ (45)
Klímapajzzsal védekezik Dánia legenergiahatékonyabb laborépülete
C.F. Møller tervei alapján elkészült Koppenhágában a Maersk Tower, amely egy korszerű kutatási épület, innovatív architektúrája optimális keretet teremt világszínvonalú egészségügyi kutatások számára.
Hálóba szervezett új látvány-kézműves sörfőzde épül a dániai Stavager kikötőben
A dán tervezőiroda, a COBE Stúdió a Lerving sőrgyár felkérésére álmodta meg ezt az érdekes, kézműves látványosságú sörfőzdét a Stavenger kikötőben. A látogatók a kóstoló után kikapcsolódásként akár úszhatnak is vagy sétálhatnak a projekthez tartozó utcai élelmiszerpiacon.
Ez nem játék, hanem Lego
A Lego közzétette a BIG tervei alapján készülő Lego House drónfelvételét.
Kaktusztornyokat épít a BIG Koppenhágában
Bjarke Ingels cége bemutatta tüskés homlokzatú lakóépületeinek látványterveit, amelyek a koppenhágai Vesterbro kerületben épülnek majd fel.
Földalatti múzeum egy náci bunker mellett
Elkészült BIG "láthatatlan múzeuma" Dániában, Blåvandban. Az épület közvetlenül egy második világháborús német bunker mellett, a homokdűnékbe vágott lineáris átjárók kibontásával jött létre.
Különleges spirál-kilátó épül a dániai erdőben
A tervező Effect Építész Stúdió a minap mutatta be új, formabontó tervét, a Treetop Experience fantázianévre hallgató, elképesztő kilátóját, mely új szintre emeli a turizmust a szó legszorosabb értelmében.
Lemerültek a telepek? Megérkezett az akkumulátor töltő – emberi felhasználásra
Egy dán dizájn háztartási készülékeket gyártó vállalat, a Vipp előregyártott mikroházat készített azzal a céllal, hogy az emberek feltölthessék lemerült elemeiket.
Iskolafelújítás Hamlet hazájában
Az európai épületek zöméhez képest a Langebjerg Iskola épülete – Koppenhágától 40 km-re Fredensborg városban található – viszonylag újnak számít. Az 1980-as években épült iskola egyszintes szárnyai és meszelt falai még mindig modernnek és frissnek hatnak. A funkcionalitást illetően viszont az iskolaépület régóta felújításra szorult.
Andersen meghalt, nincs mese! Vagy mégis?
Kengo Kuma tervezi a nagy dán meseírónak emléket állító múzeumot. A varázslatos mesevilágot megelevenítő épület terei nagyrészt a föld alatt kapnak helyet.
Játék és építészet a LEGO jegyében
A dán építész, C.F. Møller stílszerűen új és nagyvonalú LEGO-központját a közismert sárga építőkockákból valósította meg Dániában. Ez az új mérföldkő is azt sugallja, hogy a cég továbbra is verhetetlen és egyedülálló a játékok birodalmában kreativitásával, fantáziát inspiráló elemeivel.
A világ hét csodája: Petra, a sziklába vájt város
Jordánia sziklahasadékokkal övezett mostoha, zord sivatagi körülményei között lévő szurdokvölgyében épült fel a világ hét csodájának egyikeként nyilvántartott oázisváros, a rendkívüli szépségű, sziklába vájt Petra, az UNESCO Világörökség része.
Tervezői művezetés: legalább hatszor kell az építkezésre menni, kötelező a bejegyzés az e-naplóba
Már megjelenés előtt megtudtunk néhány fontos részletet az egyszerű bejelentéshez kapcsolódó, napokon belül megjelenő kormányrendeletekből az Építésijog.hu konferenciáján. Kiderült az is: sok hatóság is tanulja még az új szabályozást – és hibázik, és a tervezők is sokszor rosszul próbálnak bejelentést tenni.
Kihirdették a rézdíj európai győzteseit
A 17. Európai Réz az Építészetben Díj nyerteseit online csatornáinkon hirdettük ki Európa-szerte. A nemzetközi díj a rezet vagy rézötvözetet alkalmazó különleges építészeti megoldásokat rangsorolja. Idén egy dániai épület, a koppenhágai Trollbeads Ház lett a végső győztes.
Úszó kajakklub dán módra
Az úszó kajakklubot úgy helyezték el a parton, hogy az épület szoborként emelkedjen ki a vízből, hirdetve a kajakozás és a vízi sportok szépségét.
Kortárs Dán Építészet kiállításmegnyitó és Olafur Eliasson: Space is Process című filmjének vetítése az A38 Hajón
A kiállítást Tom Nørring, Magyarország dániai nagykövete nyitja meg, majd „A város mint találkozóhely: közösségi terek – vízparti fejlesztések” beszélgetés következik Peder Baltzer Nielsennel, Aalborg főépítészével, és Serban Corneával, a Mutopia Architects alapítójával. Végül Olafur Eliasson: Space is Process c. dokumentumfilmjét vetítik.
Erdei ház dán módra
Egy hosszú, erdőszéli telken került felépítésre a dán faházépítészet eme szép példája. A megrendelő elvárásai alapján a házból gyönyörű kilátás nyílik mind az erdőre, mind a közelben elterülő tisztásra.
Tudomásulvételi eljárás, új főépítészi szerepkör, mintaterv - hogyan lesz ez?
A Metszet 2015/5 számában megjelenő interjúban először fejti ki a Miniszterelnökség, hogyan is képzeli az építésügy jövőjét, hogyan változik a kis lakóépületek engedélyezése, az építészek szerepe és felelőssége, a főépítészek szerepköre, a kötelező díjszabás és még sok minden...
Az autógyűjtő háza
Bár a ritkaságszámba menő autóknak talán nem éppen a csigatempó a legjellemzőbb tulajdonsága, a dán építész mégis egy csigaház formájú házról álmodott.
Dánok öko-logikája
Koppenhágától másfél óra vonatúttal juthatunk el a világ egyik legcsodálatosabb helyére, Dyssekilde-be, egy 74 házból álló ökofaluba. A települést 118-an lakják, melyből 56 felnőtt és 62 gyerek.
Eszes, nemcsak okos a dánok pluszenergiás passzívháza
Dánia nyugati partján, zöld környezetben felépült rondella irodaház nagysága ellenére is produkálja a fenntarthatóság 2020-ban megkövetelt legszigorúbb feltételeit. Ez köszönhető a Dán Passzívház Szövetség kreatív, hasznos tanácsainak, amellyel folyamatosan segítették a tervezők munkáját.
Vissza