Az összes találat erre: „Firenze“ (21)
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!
A European Museum of the Year Award 2018 (EMYA) nagyszabású rendezvényét idén Varsóban tartották május 9-12 között. A helyszínt mindig az előző alkalom győztese adja,s az 2016-os év győztese, Museum of the History of Polish Jews volt.
Budapestet a világ második legszebb városának választották egy felmérésen
Az MTI is közölte a hírt, miszerint egy a Bloomberg hírügynökséghez kapcsolódó internetes portál összegyűjtötte a világ legszebb városait, és a listán Budapest a második helyen áll. Természetesen minden efféle összeállítás szükségképpen szubjektív, és sokféle szempont játszhat szerepet, azért egy pillanatra megállhatunk – és örülhetünk a hírnek.
„…rá tudja nyomni a mások eszméire is a saját zsenialitása bélyegét”
Tizenhat évesen szabadságharcos, majd az ország első városi főmérnöke, európai látókörű szakember, aki nagyban meghatározta Budapest és Szeged jövőjét – 120 éve, 1897. november 18-án hunyt el Lechner Lajos.
Agyonütötte a spanyol turistát a pilaszter fejezeti köve a firenzei Santa Crocében
Egy pilaszter oszopfőjét alkotta az a 40 centiméteres kő, mely harminc méteres magasságból esve agyonsújtott egy barcelonai turistát szerdán Firenzében. A szerkezetet tíz éve újították fel, alig egy hete takarították és ellenőrizték. A sajtóban megjelent képek alapján egyelőre csak találgatni lehet a tragédia okát.
A Törley-mauzóleum segélykiáltása
Ez a haló poraiban is nemes, egykor különlegesen szép épület, a Törley-kastély szomszédságában is áldozata lett az elmúlt évtizedek barbarizmusának. A hatvanas évek bandái garázdálkodtak itt, leszerelték a híres kapu bronzbetéteit, de az egyéb berendezéseket sem kímélték. Az omladozó épületet meg kellene menteni.
A 2015 Mies van der Rohe díjra jelölt 5 finalista épülete
„A Mies van der Rohe neve garantálja az európai építészet magas minőségét, kreatív és innovatív képességét és azt, hogy az európai építészet képes alkalmazkodni a társadalmi, politikai és gazdasági változásokhoz" – mondta Barcelona polgármestere, Antoni Vives, aki egyben a Mies van der Rohe Alapítvány elnöke is.
Menten lehidalok!
Házilagosan összetákolt lakóhíddal bővítettek egy lakást két magasház között Kínában.
A szeretet - 8. SZÉK (Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia) a FUGÁ-ban
A nyolcadik szakrális építész-belsőépítész konferencia az előzőekhez hasonlóan nagy sikert aratott, különösen a két új katolikus kápolna bemutatásával, a verőcei ökumenikus és a badacsonyi Szent István kápolna ismertetésével.
2023-ban ismét magyar város viselheti az Európa kulturális fővárosa címet
A 2023-ban sorra kerülő Magyarország és Egyesült Királyság nemzeti szintű pályáztatása alig két év múlva kezdődik. S ha figyelembe vesszük, hogy a siker érdekében a városok már jóval a pályázati felhívás megjelenése előtt megkezdik a felkészülést, akkor időszerű, hogy a magyar városok is számba vegyék adottságaikat
A történeti kertek védelmének lehetőségei és feladatai
A Kodály Intézet hangulatos dísztermében – az egykori refektóriumban – megtartott konferencián nagyszámú és aktív közönség vett részt. A helyi szakmai és civil résztvevők mellett több budapesti kolléga is megjelent, részben a műemlékvédelem, részben a tájépítészet területéről.
Leonardóért már elég csak Pécsig menni
Eddig Firenzén kívül még nem látott modellek is szerepelnek azon a tárlaton, melyet április 15-én, Leonardo da Vinci születésnapján nyitottak meg Pécsett két helyszínen. Építészek számára is érdekes lehet a hatalmas tárlat.
I love you Budapest - mondják az amerikaiak
Egy amerikai internetes utazási portál szavazatai alapján Budapest a világ második legjobb városa. Olvasói vélemények szerint a város „klasszikus mestermű”, mely „Európa többi városától elütő érzést” sugároz.
A Budai Vigadó megújulásának eddigi története
A Kulturális Örökség napja eseménysorozat keretén belül látható a részben megújult Budai Vigadó patinás épülete. A kormány még 2012 áprilisában döntött a pár éve külsőleg újjászületett épület belső tereinek megújításáról, melyre összesen 100 millió forintot szántak a költségvetésből, de a befejezéshez még további anyagi forrásra lenne szükség
Az ökoépítészet csúcstechnológiájára járatott forgó torony - Rotating Tower - Dubai
A forgó tornyok, vagy környezetbarát felhőkarcolók zero energiájú építmények. A firenzei származású építész elgondolása paradigmaváltást hozott a felhőkarcolók építészetében, meglepő, dinamizáló elképzelésének megvalósításával. A torony szintenkénti moduljai külön mozognak, úgy, hogy a nap és a szél energiáját optimálisan képes hasznosítani.
Szenzációs elismerés! - Budapest a világ legszebb városai között
A ucityguides.com, a világ egyik meghatározó turisztikai információs és véleményformáló portálja felállította top 10-es listáját a világ legszebb városairól, melybe ezúttal Budapestet is beválogatta.
Budapesti kalandozások
Építészeti-várostörténeti tábor gyermekeknek a FUGÁ-ban Beleznay Évával és Székely Magdolnával.
Az Uffizi új lépcsője
A firenzei Galleria degli Uffizi presztízsértékű felújítása és bővítése során a réz sokoldalúságát kiaknázva teremtettek harmóniát a világhírű képtár reneszánsz stílusú épületében.
A védett ifjú
Richard Rogers mindössze 25 éve épült irodaházát a kiemelt műemlékek közé sorolták Angliában. A londoni Cityben 1986-ban elkészült Lloyd's székházat John Penrose örökségvédelemért felelős brit miniszter „Grade I”, azaz első rendű műemlékké nyilvánította, így a biztosítótársaság irodaháza jelenleg a legfiatalabb Nagy-Britannia listáján.
Multifunksön tartószerkezet
Hogyan is kell a tartószerkezetet a csapadék-elvezetéssel kombinálni?
Már nem is architortúra, hanem architorkultúra.
Befejezik Brunelleschi és Michelangelo firenzei bazilikáját?
Firenze polgármestere, Matteo Renzi a fejébe vette, hogy 500 év elteltével megépíti a firenzei San Lorenzo bazilika Michelangelo által utólag tervezett homlokzatát
Vissza