Az összes találat erre: „népi építészet“ (21)
Falukép és illeszkedés a vidék népi építészetében
Nemzetközi kitekintésű szakmai konferencia a Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóház rendezésében
Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti értékek megőrzésére
Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti emlékek helyreállítását támogató Népi építészeti program idei forrásaira. A tavalyi mintaprojekt sikere után idén 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán vagy közösségi tulajdonban lévő, helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállítására.
A kormány döntött a Népi építészeti program támogatásairól
A kormány határozatban foglalt állást arról, hogy a népi építészeti emlékeket és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökséget megóvja és fenntartja.
Dr. Szabó Lászlót, az Ybl professzor emerituszát kitüntette az akadémia
Az MMA építőművészeti díjában idén Szabó László Ybl-díjas építész, a népi építészet kutatója és oktatója részesült.
Székely porta alapkövét helyezték el Kismányokon
Hagyományos bukovinai székely porta alapkövét rakták le vasárnap a Tolna megyei Kismányokon, ahol negyedszer rendezték meg a bukovinai székelyek búcsúját és zarándoklatát.
Népi építészeti program indul csaknem kétmilliárd forintból
Népi építészeti program indul csaknem kétmilliárd forintból – mondta el Latorcai Csaba az M1 aktuális csatorna péntek reggeli adásában.
Indulhat az Erdély tájegység építése a Szentendrei Skanzenben
Jövőre elkezdődhet a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum új, Erdélyt bemutató tájegységének építése. A kormány 2017-ben 1,9 milliárd forintot szán a projektre.
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Népi Építészeti Szakbizottsága pályázatot hirdet A múltját őrző ház címmel
A pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése azon hagyományos népi építészeti emlékek példaképként történő széleskörű ismertté tételével, ahol a jelenkori használat, a hasznosítás, és a népi építészeti értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.
Szigetvári János Ybl-díjas építészmérnök élete és munkássága 4. rész
„A népi házak olyanok, mint a népdal dallama:
évszázadok messzeségét hordozzák.”
/Szigetvári János/
Népi építészeti emlékeink kérdései és lehetőségei
A rendezvényen harminc főnél többen vettek részt, közülük közel húszan építészek, akik előre regisztráltak. Többen kifejtették, hogy általában az oktatás, különösen pedig a szakmunkás és a szakmai képzés teréről teljesen kiszorult az épített örökség és az azzal kapcsolatos szaktudás, szakismeret oktatása.
Népi építészeti emlékeink kérdései és lehetőségei
December 4-én Szegeden indult az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek sorozat első "kiskonferenciája", a népi építészettel foglalkozó félnapos rendezvény.
Szegeden indul a Jövő az örökségnek – örökség a jövőnek sorozata
Kiállítással és félnapos népi építészeti konferenciával indul a Jövő az örökségnek – örökség a jövőnek vándorkiállítás és fórumsorozat. Dobosyné Antal Anna vezető főtanácsos (Belügyminisztérium) ad elő, felkért hozzászólók: Kerner Gábor, Kovács Ferenc és Dobos Albert.
Meghökkentő ötlet Kassán: faházak állnak a panelek tetején
A hagyományos szlovák népi építészet egyedi stílusának állít emléket, ugyanakkor a társadalmi, kulturális változások kontrasztjaira is rá kívánja irányítani a figyelmet az alkotó azzal a három liptói faházzal, amelyet Kassán, a Dargovi hősök lakótelep egyik 12 emeletes panelházának tetején állítottak fel szimbolikus tiszteletadásként.
Május 30-án nyit az EGYÜTT Kortárs Építészek - Kortárs Szobrászok kiállítás
A május 29-én, az Erzsébet téri Danubius kútnál elinduló III. Szoborünnep rendezvénysorozat keretében május 30. és június 11. között lesz megtekinthető a kortárs építészet és szobrászat kapcsolatát bemutató kiállítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.
Magyar designbútorok a világ legnagyobb bútorkiállításán Milánóban
A legegyszerűbb természetes anyagokból, kézműves munkával készült berendezési tárgyak képviselték Magyarországot az 52. milánói nemzetközi bútorkiállításon, a budapesti Architecture Uncomfortable Workshop három munkája révén.
Tolna megye rejtett kincsei (2. rész)
Tolna megye rejtett kincseinek további felderítésére kalauzolom a Kedves Olvasót. Ezúttal a népi építészethez kötődő épületekből készítettem egy átfogó válogatást.
Hagyomány és Vidékfejlesztés
Népi építészetről is szó lesz a Hagyomány és Vidékfejlesztés című nemzetközi konferencián 2012. június 8-10. között. Az esemény a Szimmetria Alapítvány szervezésében, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) közreműködésével valósul meg. Nem kreditpontos.
Nagyapám Háza
A Falufejlesztési Társaság és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat „Nagyapám Háza” címmel Mester–Inas képzést szervez középiskolások, egyetemisták, főiskolások, a népi építészet iránt érdeklődő és elkötelezett fiatalok számára.
Kászonszéki előadás Budapesten
Február végén előadásra kerül sor Budapesten, a Kászonszék Ökofalu népi építészetéről.
Ki van itthon?
A "Ki van itthon? - A falvak népességváltásának műemlékvédelmi következményei" című konferenciához előadókat keres az Icomos. Az előadók előzetes jelentkezését az előadás címével és rövid tartalmi ismertetésével 2012. január 3-ig kérik a nepiepiteszet@icomos.hu e-mail címre.
Vissza