hír exkluzív iroda EBI Építésaktivitási Report magyar építés raktár

2021: rekord év az ipari és irodaprojektek indításában

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2021 Q3


buildecon | 2021.11.16

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint idén a megkezdett ipari és iroda projektek összértéke folyó áron rekordot döntött hazánkban.

2021-ben, a 2020-as erőteljes visszaeséshez képest, jelentősen felpörögtek az irodaberuházások. Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatója az év első 9 hónapját nézve meghaladta az eddigi rekordévnek számító 2018-as teljes éves kivitezelési értéket. Elindult például az egykori József Főhercegi Palota újjáépítése, a volt Vöröskereszt Székház átalakítása, a Pénzügyminiszterium és a Magyar Nemzeti Bank épületeinek felújítása, valamint a Madarász Irodapark IV. üteme, a BakerStreet Irodaház I. üteme, a Dürer Park irodaház I. üteme, illetve a Richter Gedeon Székház építése.

Átadásokban egyelőre kevésbé bővelkedett az idei év, az iBuild projekt- és cégadatbázisban szereplő beruházások alapján kevesebb, mint 90 milliárd forint értékben fejeződtek be irodaépítések. Az utolsó negyedévre ugyanakkor még további irodaépületátadások is várhatóak, mely jelentősen növelheti majd az idei Aktivitás-Bejezés mutató értékét. 2021-ben készült el például a BudaPart City irodaház, és várhatóan idén átadják például az Aréna Business Campus B épületét, a Green Court Officest valamint az OTP M12 irodaházát. 

Az ipari épületek és raktárak építése is erős felfutást mutatott 2021-ben. A megkezdett kivitelezések értéke az idén is rekordot dönt a tavalyi után. Az év első 9 hónapjában elindult építési munkák összege a szektorban, már most jelentősen meghaladta a tavalyi teljes éves Aktivitás-Kezdést. Az idei évben kezdődött el például az SK Innovation akkumulátorgyár építése Iváncsán, a Semcorp szeparátorfóliagyártó üzem kivitelezése Debrecenben, a Mercedes-Benz K1 présüzemének II. üteme Kecskeméten, vagy a East-West Gate intermodális logisztikai központ építése Fényeslitkén. 

Az ipari és raktár épületek esetében számos átadás is történt idén, és az utolsó negyedévben továbbiak várhatóak, amivel az idei év rekordot hozhat a befejezések terén is. Az idén készült el az SK Innovation akkumulátorgyár II. üteme Komáromban, és az M0-M31 raktárcsarnok Nagytarcsán, de várhatóan még idén átadásra kerülhet a Nestlé Purina állateledelgyártó üzeme Bükön, és a LIDL logisztikai központja Ecseren. 

Bővebb információ: info@buildecon.com

A cikket írta: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások