Ghile Gábor | 2013.12.09
Bár a címmel ellentétben szó sem lesz teáról, és a zen mestereket sem idéztem meg, de azért "kapni te sved elmeny tolem".

A minap egy kedves emlék ugrott be e házat látván, amit bizony meg is osztok Önökkel. Gimnáziumi osztályunkkal (Eve, Gerald, Martin, Kate, John,- thank You Mrs. Jarmer) épp' húsz éve kirándultunk a svédországi Uppsalába az angol nyelv gyakorlása gyanánt. A "kinti" 12 fokos májusban elképedtem, hogy a házigazdánk mezítláb kíséri ki a barátnőjét az utcára - papucs, meg zokni minek egy lakásban:)? Furcsálltam, hogy a negyvenautós ( értsd : negyven külön garázsajtó!) teremgarázsban nincsenek falak: az autók között csak egy vékony kötél jelezte a határokat. Érdekes volt, hogy sok helyütt nem volt külön férfi és női toalett, csak "közös" és akadálymentes. Tetszett, hogy mindenki bringázott, és az autóút mellett a bringásoknak külön aluljáró volt. Mivel a város különböző pontjain voltunk elszállásolva (csere-diák), szerelmem egy erdőbeli házban lakott. Jó volt az erdőben tekerni a kivilágított, kanyargós aszfaltúton, még mókusokat is láttam. Mondanom sem kell, a fürdőben nem volt zuhanytálca , sőt a padlón még kerámia sem: a PVC szolgált padlóburkolatként. A mennyezeten bezzeg volt konnektor, amibe a csillár csatlakozóját dugták. Hajmosás után fél órán át kereste Nicklas a hajszárítót. Papírzsepi sem volt, csak egy "Szilvia" az asztalon - a szalvétától a törlőkendőig mindenre azt használták.
Emberi gesztusok: a világ legtermészetesebb dolga volt számukra, hogy érkezésemkor a kezembe nyomjanak egy tükörreflexes fényképezőgépet. Amikor pedig Vicussal eltévedtünk az erdőben, az első hölgy úgy igazított el minket, hogy elvitt minket egy darabig a Saabjával. Majd egy csónakot festő bácsi segített, és amíg a felesége letelefonálta, hogy hova is menjünk pontosan, teával és sütivel kínáltak.

Hogy méééé' mondom ezt?!

A skandináv egyszerűség, célszerűség, puritanizmus megértése talán fontos lehet egy olyan országnak is, mint a miénk.

Talán rájöhetünk, hogy az északi népek a szívós, kemény munkájuknak köszönhetik azt a kimagasló életszínvonalat, ahol ma is tartanak. Bár van Szentivánéj, de a telek bizony nagyon hidegek, és az ősi építőanyag, a fa – egyben fűtőanyag is. Tehát takarékoskodni kell vele! És a természetet bizony nem lehet kizsigerelni, mert előbb-utóbb megbosszulja magát. Nem véletlen, hogy oly sok szél- és vízerőmű található északon. Nem véletlen, hogy mind a hajóépítés, mind az építőipar egyaránt kimagasló színvonalon van (lásd Skandináv építészet sorozat a Tervlapon - http://tervlap.hu/cikk/show/id/2553.)

Ennyi bevezetés után következzen hát a kis erdei ház, a "Zen mester teaháza".

A Wingårdhs iroda tervezte épüet a rituális svéd szauna és fürdő jegyében készült. Svédország déli részében épült a ház egy nagy, öreg farmon – egy Malmö melletti városkában.

Ha eltekintünk a szaunától és a hozzá kapcsolódó terektől, akkor egy igazán takaros kis lakást láthatunk. A hagyományos szauna szertartás közös sütögetéssel jár, valamint a hideg mártózással, amire a ház melletti patak nem volt alkalmas, ezért egy kis medence is épült e célra. Az asztalosmunkák első osztályúak – a hangulat Frank Lloyd Wright organikus tereit idézi.

Hol itt a tea? Hol itt a Zen? :)

GG

Építészet: Wingårdhs
Építés éve: 2000
Forrás:http://www.wingardhs.se/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások