hír pályázat díj

Látványötlet-pályázattal keresik a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának arculatát


Csépé | 2013.12.21
A teljes lakosság körében hirdetett, koncepciók, ötletek begyűjtésére pályázatot Szőcs Géza kormánybiztossal együttműködésben a Miniszterelnökség. A pályázatról az építész szakma nagy része valószínűleg lemaradt.

Bár a Tervlap.hu már februárban felhívta a figyelmet a készülő ötletpályázatra (igaz, akkor még nyár elejére ígérték), a mindössze 33 napos határidővel meghirdetett pályázatról nem értesültünk se mi, sem a többi nagy építészeti portál (még az állami e-építés.hu sem), csak most, a lezárultáról. Igaz, végül nem is ötletpályázat lett, hanem „látvány-ötletpályázat” vagy „látványterv-ötletpályázat”, amin részt vehetett bárki, így remélhetőleg a BME Építészkar portáljának híradása nyomán sok építészhallgató. A szervezők elégedettek is a beérkezett 45 pályázattal, mint nemhivatalosan elmondták: távol-keletről is érkezett nevezés.
A legjobb 15 pályázatot a (meghirdetés után véglegesített összetételű) zsűri választotta ki:
Bugár-Mészáros Károly - okleveles építészmérnök, építészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum korábbi igazgatója;
Csízy László - okleveles építészmérnök, a BME Doktori Iskola hallgatója, az Odooproject képviselője;
Guttmann Szabolcs - okleveles építészmérnök, volt nagyszebeni főépítész, a Romániai Építészek Rendje Erdélyi Területi Szervezetének képviselője;
Kálmán Ernő DLA - okleveles építészmérnök, az International Union of Architects képviselője, a Magyar Építőművészek Szövetségének volt elnöke;
dr. Mőcsényi Mihály - prof. emeritus, Sir Geoffrey Jellicoe-díjas tájépítész;
Szegő György - a Régi-Új Magyar Építőművészet folyóirat főszerkesztője;
Az építész szakmai szövetségek részéről is megtörtént a delegálás a szakmai zsűribe:
Kalo Emese - Magyar Építész Kamara;
Marosi Miklós - Magyar Építőművészek Szövetsége;
Somogyi Pál - Magyar Művészeti Akadémia;
Giuseppe Frattini - az Olasz Építész Kamara tagja.
(Annál érthetetlenebb, hogy az MMA, a MÉK, a Régi-új MÉ honlapjára egyáltalán nem, a MÉSZ honlapjára csak december elején került ki erről hír.)

Az építészek egyelőre mást nem tehetnek, mint szavazhatnak – december 23-tól január 14-ig a www.expomilano2015.hu  honlapon (még most, szombaton nem működik a link), és a zsűri az ígéretek szerint az ottani közönségszavazás eredményét is figyelembe fogja venni. Ezen túl nyilván, ha nem-építész fogja nyerni a látvány-ötletpályázatot, szükség lesz szakember bevonására.

A sajtóközlemény:

Sajtóközlemény a Milánói Világkiállítás magyar arculatának bemutatkozásáról és a magyar pavilon látványterv-pályázatának pályamunkáiról

 

Szőcs Géza kormánybiztos mutatta be a Milánói Világkiállítás magyar logoját, amely megtalálható a magyar részvétel honlapján, az expomilano2015.hu-n. A honlapra felkerül a magyar pavilon látványterv-pályázatára érkezett pályaművek közül a 15 legjobbnak ítélt is, amelyre közönségszavazás indul.

Szőcs Géza, a Milánói Világkiállítás magyar részvételéért felelős kormánybiztosa bemutatta a magyar logot, amely megtalálható a frissen elkészült honlapon, az expomilano2015.hu-n. A logo, 2 paprika, amelyet összeköt a Duna, jelképezi magyar hagyományokat és összhangban van a Világkiállítás és a magyar részvétel üzeneteivel, hiszen a kiemelt témák között szerepel a víz és az élelmiszerbiztonság.

Magyarország az egyetlen ország, amely alkotmányában tiltja a génmódosított gabona-, növény- és élelmiszer- termelést. A magyar pavilon tematikájában a tiszta vízre, természetes- gyógy -, ásvány-, és termálvizeinkre hívjuk fel a figyelmet illetve kiemelt üzenetünk az egészséges életmódra nevelés is.

A honlapra felkerül a magyar pavilon látványtervére érkezett 45 pályamunka közül a 15 legjobbnak ítélt. Ezekre december 23-tól január 14-ig bárki szavazhat. A szavazás lezárása után az összes munkát meg lehet tekinteni a weboldalon. A legjobbat a zsűri elbírálása és a közönségszavazatok alapján választja ki a bírálóbizottság, amelynek elnöke Szőcs Géza kormánybiztos. A zsűri január 15-én reggel összesíti a szavazatokat, majd meghozza a végleges döntést – mondta el Szőcs Géza. Az ünnepélyes eredményhirdetést január közepén tartják.

A sajtótájékoztató anyaga:

Sajtótájékoztató a 2015-ös Milánói Világkiállítás arculatának bemutatásáról

 

 

Szőcs Géza a Milánói Világkiállításért felelős kormánybiztos bemutatja az elkészült honlapot és logo-t. Hamarosan, december 23-án, felkerül a weboldalra a magyar pavilon látványterv pályázatára december 16-ig beérkezett 15 legjobb pályamű is, ezekre a honlapon közönségszavazást indítunk január 14-ig. A végeredmény a közönségszavazatok és a szakmai zsűri véleménye alapján alakul ki. Értékelik, hogy a terv mennyire valósítható meg, mennyire képviseli a magyar jelenlét kiemelt témáit illetve Magyarország kultúráját, hagyományait. Az első három pályamű díjazásban részesül, az első 4, a második 2, a harmadik 1 millió forintot kap. A pavilont jövő nyáron kezdik építeni, és legkésőbb 2015 májusára készül el.

Az ötletpályázati zsűri elnöke: Szőcs Géza, 2015. évi Milánói Világkiállításért felelős kormánybiztos, a miniszterelnök főtanácsadója.

A zsűri tagjai:

Bugár-Mészáros Károly - okleveles építészmérnök, építészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum korábbi igazgatója 

Csízy László - okleveles építészmérnök, a Doktori Iskola hallgatója, 
az Odooproject képviselője 

Guttmann Szabolcs – okleveles építészmérnök, volt nagyszebeni főépítész, a Romániai Építészek Rendje Erdélyi Területi Szervezetének képviselője

Kálmán Ernő, DLA – okleveles építészmérnök, az International Union of Architects képviselője, a Magyar Építőművészek Szövetségének volt elnöke

Dr Mőcsényi Mihály, prof, emeritus – sir Geoffrey Jellicoe – díjas tájépítész

Szegő György – Régi-Új Magyar Építőművészet folyóirat főszerkesztője
Kalo Emese - Magyar Építész Kamara
Marosi Miklós - Magyar Építőművészek Szövetsége
Somogyi Pál – Magyar Művészeti Akadémia
Giuseppe Frattini – az Olasz Építész Kamara tagja

Az elkészült honlapot az expomilano2015.hu címen találhatják meg. Itt lehet szavazni is a pályaművekre, illetve nyomon követni a Világkiállítással, magyar részvétellel kapcsolatos friss híreket, többet megtudhatnak az expo témáiról, és a munkafolyamatokról. Ugyanakkor rövid áttekintést olvashatnak a magyar expo-történelemről is.

Az oldal tetején látható a magyar részvétel jellegzetes logo-ja: 2 paprika, amelyet a Duna köt össze. A logo összhangban van a Világkiállítás és a magyar részvétel üzeneteivel is: hiszen a kiemelt témák között szerepel a víz- és az élelmiszerbiztonság. Magyarország mindkét területen jól szerepel, Magyarország az egyetlen állam, ahol alkotmányban tiltják a génmódosított növények előállítását. Ezenkívül felhívjuk a figyelmet gyógy -, ásvány-, és termálvizeinkre.

És még egy nyilatkozat:

Újabb lépés a 2015-ös Milánói Világkiállítás felé - Átadták a 2015-ös Milánói Világkiállítás építkezési területeit

 

 

A napokban adták át a 2015-ös Milánói Világkiállítás építkezési területeit. Milánóban december 16-án ünnepélyes ceremónián Giuseppe Sala, olasz kormánybiztos és Roberto Maroni, Lombardia tartomány elnöke köszöntötte a kormánybiztosokat, majd 23 ország, köztük Magyarország kapta meg a területet, amelyre a nemzeti pavilonok épülnek majd.

A 23 ország, amely első körben kapta meg a területet: Kína, Franciaország, Izrael, Svájc, Ecuador, Németország, Kuvait, Amerikai Egyesület Államok, Szaúd-Arábia, Monaco, Japán, Omán, Azerbajdzsán, Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán, Szlovénia, Mexikó, Ausztria, Chile, Iráni Iszlám Köztársaság, Katar, Románia és Magyarország.

Magyarország 93.-ként jelezte részvételi szándékát, 52.-ként írta alá a részvételi szerződést és elsőként, 22 másik országgal együtt, veheti birtokba a telket a Világkiállítás területén.

Az ünnepségen az olasz kormánybiztoson kívül elsőként Szőcs Gézát, a magyar részvételért felelős kormánybiztos kérték fel, hogy a Magyarország által választott és az olasz főszervezők által egyik legfontosabbnak tartott témáról, a víz jelentőségéről beszéljen. Felszólalt még a svájci kormánybiztos, aki elsőként jelezte Svájc részvételét Olaszországnak a 2015-ös Milánói Világkiállításon, illetve a kazah kormánybiztos is tartott beszédet, ő a 2017-ben Kazahsztánban tartandó világkiállításról beszélt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások