hír cikk Liget Budapest Petőfi Csarnok

Liget Budapest - két százalékkal nő a beépítés, változik az egyik múzeum helye


Csépé | 2014.06.02
A Magyar Nemzet Online-nak nyilatkozott Baán László, egyebek között a beépítés és a zöldfelületek pontos(abb) mértékéről és az Új Nemzeti Galéri helyszínének változásáról.

Őrfi Józsefnek nyilatkozott a Liget Budapest kormánybiztosa, egyebek között leszögezve: a "minden elemében a félelemre építő, ellenségképet gyártó politikai kommunikáció túlzó eszközeit használt" bojkott sikertelen volt.
Az idei Nemzetközi Építészkongresszus résztvevőinek ismerős lehet a Baán László által a parkot fejlesztő beépítésként említett chicagói Millennium park, hiszen Martha Thorne előadásában szerepelt.
De még érdekesebbek a korábban sokszor feszegetett "nő a beépítés" kontra "nő a zöldfelület" vitához elhangzott konkrétumok:
"A beruházást követően több százalékponttal fog növekedni a zöldfelület aránya nemcsak önmagához, hanem a teljes beépítettséghez képest is. És nem zöldtetőkről, hanem valódi térszintbeli parkosításról beszélek. Másképpen fogalmazva: nagyobb arányban fog nőni a zöldfelület, mint a beépítettségi mutató, előbbi 60-ról 65 körülire, utóbbi ötről hét százalékra."*

És a zöld helyett a PeCSa helyének beépítésért szólók hangja, úgy tűnik elért a megfelelő fülekig:
"az építési területet az eredetileg tervezetthez képest hátrahúzzuk a lebontásra kerülő Petőfi Csarnok helyére, így az Új Nemzeti Galéria épülete messzebb kerül a Hermina út alacsonyabb épületeitől."**

A teljes interjú az mno.hu-n itt olvasható

(* Azért a hajdani matekfaktos kibújik az emberből: a 65 a 60-nak az 1,0833-szorosa, azaz 8,33 százalékos arányú a zöldfelület-növekedés, a 7 az 5-nek 1,4-szeres, azaz 40 százalékos arányú a beépítettség-növekedés. Az arány helyett én a mérték szót használnám – ha már számokról esik szó, fogalmazzunk pontosan – valószínűleg erre gondolt kormánybiztos úr: "nagyobb mértékben fog nőni a zöldterület" ...

** No, de közben a pályázatok be lettek adva, nem teljesen értem a jelenidő hogyan értendő? Kiírás után húzzák odébb a területet? A klasszikusakat idézve: "És ezt így hogy?" – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások