hír épületek

Európa legnagyobb városi építkezése: túl a félidőn a bécsi Hauptbahnhof városfejlesztése


Csépé | 2015.04.27
Elkészült a főpályaudvar, körülötte a 110 hektáros építési terület jelentős részén már állnak a házak - a legfontosabbakat megnéztük. Jelentés Bécsből.

A főpályaudvar megnyitásáról már írtunk októberben, de közben egyre több épület készül el a közelben is. A legfeltűnőbb a most elkészült Erste Campus (építész: Henke Schreieck), amire még 2007-ben írták ki a pályázatot, és amit 2008-ben kezdtek építeni. A 4.000 főnek készült székház kimondott célja, hogy "a dolgozóknak kedve legyen bemenni az irodába" – ami talán önmagában is teljesíthetetlen, de a talpig üvegezés konkrétan nemszolgálja a magasabb védettségre ("privacy"), intimitásra vágyó munkavállalók munkakedvét...

A Sonnwendviertel  is látványos már: a több mint 5000 lakásból már 2013-ben elkészültek az elsők. A Hauptbahnhof felől érkezve előbb a tavaly elkészült, 88 m magas ÖBB székházába ütközünk (építész: Zechner & Zechner). A lekerekített sarkú magasház nem különösebben karakteres, de állítólag energiatakarékos.

A legizgalmasabb lakóház Klaus Kadát dicséri: a vörös tömbök a sárga aláfeszített hidakkal romantikusan kellemesek, de nem giccsesek: röviden példamutatóak. Az is okos, hogy a nyilván olcsóbb, nyugodtabb tömegű keret finomabb színezésű tömbje néz a színes belső "tornyokra": végül is a kilátás érdekesebb, minthogy a házam kívülről milyen – nemde?

Egy hete készült el a 300 szobás Star Inn Hotel Premium, mely egyben Ausztria első LEED-Gold minősítésű szállodája, a tervezők: Mascha & Seethaler ZT. A strukturális homlokzat formáját az is befolyásolta, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson a szobákba.

A 135 szobás Schani Hotel (igen, ejtsd Sanyi, ami egy bécsies kifejezés a házimindenesre...) februárban készült el, a Frauenhofer Intézet segített jövőbe-mutatóvá tenni. (Építész: Vanessa Borkmann) Többek között mobiltelefonos bejelentkezés és kijelentkezés a 21. századi újdonság.

Szép színekkel jelentkezik a Geiswinkler & Geiswinkler társasháza is - és még sok újdonságot várhatunk a területen...

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások