Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Műemléki mustra 2016 – 2. rész
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
UNESCO világörökség várományos helyszínek Németországban
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.
Címkék: UNESCO, világörökség, Hamburg, Speicherstadt, Németország


UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
Historizmus Hamburg kikötővárosában
szikrisz 2016. február 15.      
A hamburgi „Speicherstadt” 2015-ben lett az UNESCO világörökség része, így jelenleg ez a legfiatalabb németországi világörökségi helyszín.

Németország második legnagyobb városába látogatunk ezúttal, a városállami ranggal rendelkező Hamburgba, hogy a századfordulós német historizmus izgalmas alkotásaival találkozhassunk.

A historizmus a 19. századot fémjelezte és több egymásból fakadó stílushatárra is osztható ez a száz esztendő (1830 és 1930 között) a korai romantikától a késő eklektikáig, amikor Európa számos országának építészeit megihlette a múlt.

Persze nemcsak a múltba révedésről és a múltidézésről beszélhetünk a stílus elemzése kapcsán, a historizmus ennél jóval többet nyújtott. Egészen a klasszicizmus kibontakozásáig kell visszanyúlnunk, ha a historizmus gyökereit keressük. A klasszicizmus esetében az antikvitás adta meg az építészeti kereteket, majd a megszülető romantika a középkor építészetére fókuszált. S ezzel tulajdonképpen a szűken vett historizmus előszobájába érkezünk, melynek jellegzetessége az volt, hogy a korábbi korokat felújítva és variálva alkotott újat. A stílusok keveredését hívjuk eklektikának, ahol a 19. század végén már jelentkeznek bizonyos túlkapások, de mindemellett születnek jó megoldások is (eredeti értelmében az eklektika elemző tevékenység, amelynek célkitűzése minden építészeti stílus "legjavának" összeválogatása volt a szerk.).

A maga egységes megjelenésével a hamburgi kikötőváros és irodanegyed (Speicherstadt und Kontorhausviertel) egyértelműen a jó megoldások közé tartozik, hiszen az 1885 és 1927 között megépített raktár- és irodaépületek ma a világon egyedülálló épségben és egységben megmaradt kikötői városnegyedet alkotnak. Hamburg kikötője már száz évvel korábban is a világ legfontosabbjai közé tartozott, és ez a mai napig igaz az Elba menti városra, melynek századfordulós téglaépítészete némileg túl is feszíti a historizmus kereteit és az 1920-as években az ún. „téglaexpresszionizmusba” csap át a modern építészeti irányzaton belül.

Az erdőszerűen fölénk magasodó téglaépületek semmi mással össze nem keverhető hangulatot árasztanak, miközben az utcákon sétálva, a csatornákat a hidakon átszelve feltárulnak előttünk a száz évvel ezelőtti Hamburg kikötőjének titkai.

Ugyanakkor ez a cölöpökre épült víziváros ma is tele van élettel, és a kikötői negyed is tovább bővül; egy új városrész létrehozása a cél HafenCity név alatt. Két évvel ezelőtti ottjártamkor már majdnem átadás előtt állt a vizek hullámzását utánzó Operaház, amely különlegessége miatt nemcsak az operarajongók érdeklődésére számíthat. Már ma is igen nagy turista-vonzerővel rendelkeznek a téglaépületekben kialakított különféle múzeumok, melyek közül a többszintes Európa-modellvasút varázsol mindenki számára egy második gyermekkort.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 124 (62 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©