hír Central Park Egyesült Államok New York

Negatív felhőkarcoló, avagy Gigantikus sziklák New York-ban, a Central Park helyén


sebesp | 2016.03.30
Yitan Sun és Jianshi Wu egy 1000 láb magas falat építene a Central Park köré, miután helyén mélyre ásnának és természeti tájjá alakítanák.

Az eVolo éves felhőkarcoló ötletpályázat első díját kapta a két amerikai tervező különleges terve, mely a Central Parkot tenné elérhetővé még több ember számára a zsúfoltság növelése nélkül. A felhőkarcolókkal sűrűn beépített Manhattanre mindössze 3,4 négyzetkilométernyi zöld terület jut, így a 10 millió helyi lakosból alig néhányan élvezhetik a parkot.

A terv alapötlete, hogy ássanak le a parkban az alapkőzetig, így a sziklafalakkal, hegyekkel, völgyekkel teletűzdelt ősi-új felszínen több járható terület jönne létre, és több ember több zöld területet vehetne birtokba. Az elgondolás a hagyományos városi ember-természet kapcsolat fordított megközelítése, hiszen a várost kizárva teljesen természetes környezetbe csöppenne a látogató.

Az 1000 láb magasba emelkedő és 100 láb mélybe ereszkedő zöld park teljes alapterülete mintegy 7 négyzetkilométer, amely kb. nyolcvanszor nagyobb lenne, mint az Empire State Building. Az új városi "hibrid multifunkcionális megastruktúra" a metropolisz integráns része lenne, amelyet körben tükörfalakkal tennének vizuálisan végtelenné, így egy határok nélküli új táj jönne létre.

Forrás: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások