hír rendezvény

Ipari épületek konferencia a Millenárison


Csépé | 2016.06.02
Illő helyszínen, a Millenárison volt kedden konferencia az ipari épületekről. Dobai János az ipari építészet trendjeiről, ifj. Kistelegdi István az okos ipari épületekről adott elő. Javuló komfort, romló építészeti minőség – dióhéjban.

Az ipari forradalom még gyár-palotákban, a századforduló már sztenderd acélszerkezetű csarnokokban gondolkodott, majd jöttek a modern épületek, utána nemrég a heroikus építészet utolsó képviselőiként a high-tech csarnokok. Mára „eldobható” építészet alakult ki ezen a területen, csak az éppen szükséges dobozépítészeti burkolatot kapja meg a tér – tudtuk meg Dr. Dobai János egyetemi docenstől. Reményt a kortárs „arculat-építészet” pozitív oldala jelenthet: az információhordozó, fenntartható ipari építészet. Az ifj. Kistelegdi István által tervezett komlói RATI épület már itt előkerült, majd a tervező maga részletesen is bemutatta, összetett tervezésével, öko-dizájnjával együtt. Kistelegdi szerint az Okos épület 2.0 korszaka következik, amikor az épületek már nemcsak okosak, intelligens szabályzásúak, hanem „egyszerűen”, olcsón, sok gépészet nélkül is okosak. A szervező-rendező cég, a Rehau persze gépészetet ad el, de ebben éppenséggel egyetértenek, hiszen a földszondáktól a talajkollektorokig, az ipari padlófűtéstől a korszerű nyílászárókig rengeteg területen ez is hozzájuk tartozik. A győri lökhárító-gyáruk pedig jó példa arra, hogy mindezeket a technológiákat nemcsak prédikálják, de használják is: felelős beruházók.
A konferenciához elegáns kis füzet is járt életrajzokkal, előadás-összefoglalókkal. Köszönet érte.
Sajnos a helyszín, a Millenáris viszont arra példa, hogy a beruházásokat – legyenek azok még oly példaszerű barnamezős beruházások – karban is kell tartani. Még a világraszóló Magyarországon is. De erről persze már nem a szervezőség tehet...

 

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások