A főút, a Duna és egy Makovecz-épület között
Rajki Diána 2015.04.22.
Magyarország egyik legkisebb és egyben legrégibb városában, Visegrádon, elsősorban közösségi események helyszínéül szolgáló létesítmény megtervezésére kiírt országos, nyílt építészeti tervpályázat megosztott I. díjasaként kérte fel az A+ Építész Stúdiót Visegrád város Önkormányzata.

Az építészek, Dr. Tamás Anna Mária és Kovács-Andor Krisztián DLA sok szempontot figyelembe vevő tervezői munkájával nem csak a helyiek, de a Creaton építészpályázata zsűrijének elismerését is kivívta.

Az építészeknek a tradicionális városképbe illeszkedő kortárs rendezvényhelyszín kialakításán túl ügyelniük kellett arra, hogy egy olyan városrendezés jöjjön létre, amellyel megteremthetik a város izolálását a 11. számú főúttól, és a város Duna felé néző arca rendezett, harmonikus képet mutathat. Mindezt tovább nehezítette az épület szomszédságában lévő, Makovecz Imre által tervezett tornacsarnok léptékproblémájának feloldása. A komplex feladat megoldására az építészek a visegrádi hagyományos architektúrára jellemző, a melléképületek világát kortárs eszközökkel megidéző rendezvényépülettel vállalkoztak. „Cél volt, hogy ne zárt tömeg, hanem inkább egy áttört térfal alakuljon ki, amely rendezvények helyszíneként és egyfajta fogadó, pihenő épületként is funkcionálhat a turisták számára.” - tudhattuk meg Kovács-Andor Krisztián DLA vezető tervezőtől.

„Az épület, hátterében a Visegrádi fellegvárral, finom és árnyalt gesztus a tájban, amiben nagy szerepet játszik a tetőfedés kialakítása, színe és árnyalata.”

A részben nyitott, részben még nyitható épület mind burkolati anyagában (fal és padlóburkolatok), mind szerkezetében fa alapanyagú, amelyhez a tervezők korszerű és egyszerű dizájnnal rendelkező, egyenes vonalú tetőcserepet kerestek. Az építészek a Creaton 2014. évi építészpályázatán második díjjal jutalmazott Schunk Tímea és Getto Tamás pécsi lakóháza kapcsán figyeltek fel először a Creaton palaszürke Domino kerámiacserépre. „Az építészeti koncepció maradéktalan megvalósulásához olyan tetőfedést kerestünk, amely összhangban van a tervezett épület tiszta szerkesztésű kialakításával és kortárs, egyszerű megjelenésével. A palaszürke színű Creaton Domino tetőcserép elegáns és letisztult vonalvezetésével - azon túlmenően, hogy kiválóan eleget tett ennek az elvárásnak – színével nagyon szépen harmonizál környezetével.” – mondta el Tamás Anna Mária DLA építésztervező. A jól kigondolt koncepció azonban nehézségbe ütközött: a helyi építési szabályzat szerint a palaszürke tetőcserépszín Visegrád műemléki és természetvédelmi szempontból is kiemelten jelentős környezetében nem elfogadott. A tervezők kitartását dicséri, hogy elgondolásuk mellett kiállva meggyőzték a helyi tervtanácsot.
„A rendezvényépület fedése jó példa arra, hogy a hagyományos, terrakotta színű cserépfedésen túl, egy szokásostól eltérő, kortárs megoldás is szépen tud szervesülni a környezetébe. Az épület fedése a Duna felőli nézetben, hátterében a Visegrádi fellegvárral finom és árnyalt gesztus a tájban, amiben nagy szerepet játszik a tetőfedés kialakítása, színe és árnyalata is.” – mondta el Kovács-Andor Krisztián vezető tervező.
„Egyszerű, sallangmentes, tiszta, szép épület! Mintha mindig itt lett volna! Természetes építőanyagai, a fa és a cserép összetartoznak. Különösen finomak, átgondoltak a fedés csomópontjai. A palaszürke Creaton Domino cserepet mintha direkt erre találták volna ki.” - méltatta Marosi Miklós, a Dunakanyar szívében elterülő város új, első díjas rendezvényépületét.

A második alkalommal meghirdetett „Kerámia tetőcserép az építészetben - bármilyen funkcióban” című építészpályázat Tamás Anna Mária DLA és Kovács-Andor Krisztián DLA építészpárosnak megítélt első díja a kitartó és komplex tervezői munkát elismeri és jutalmazza. E munkának köszönhetően a kortárs rendezvényépület a közélet fontos színterévé vált. A Creaton Domino kerámiacserepével megtalálta méltó helyét a nagy történelmi múlttal rendelkező város, Visegrád arculatában.

Megbízó: Visegrádi Polgármesteri Hivatal
Építészet: A+ Építész Stúdió
Felelős tervező: Kovács Andor Krisztián DLA, a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának egyetemi docense
Társtervezők: Tamás Anna Mária DLA , a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának egyetemi adjunktusa, és Balog Péter István Phd, az S73 Kft. felelős tervezője

(x)

Címkék: Creaton, Domino, kerámia tetőcserép, közösségi épület, Visegrád