Rajki Diána | 2015.04.22
Magyarország egyik legkisebb és egyben legrégibb városában, Visegrádon, elsősorban közösségi események helyszínéül szolgáló létesítmény megtervezésére kiírt országos, nyílt építészeti tervpályázat megosztott I. díjasaként kérte fel az A+ Építész Stúdiót Visegrád város Önkormányzata.

Az építészek, Dr. Tamás Anna Mária és Kovács-Andor Krisztián DLA sok szempontot figyelembe vevő tervezői munkájával nem csak a helyiek, de a Creaton építészpályázata zsűrijének elismerését is kivívta.

Az építészeknek a tradicionális városképbe illeszkedő kortárs rendezvényhelyszín kialakításán túl ügyelniük kellett arra, hogy egy olyan városrendezés jöjjön létre, amellyel megteremthetik a város izolálását a 11. számú főúttól, és a város Duna felé néző arca rendezett, harmonikus képet mutathat. Mindezt tovább nehezítette az épület szomszédságában lévő, Makovecz Imre által tervezett tornacsarnok léptékproblémájának feloldása. A komplex feladat megoldására az építészek a visegrádi hagyományos architektúrára jellemző, a melléképületek világát kortárs eszközökkel megidéző rendezvényépülettel vállalkoztak. „Cél volt, hogy ne zárt tömeg, hanem inkább egy áttört térfal alakuljon ki, amely rendezvények helyszíneként és egyfajta fogadó, pihenő épületként is funkcionálhat a turisták számára.” - tudhattuk meg Kovács-Andor Krisztián DLA vezető tervezőtől.

„Az épület, hátterében a Visegrádi fellegvárral, finom és árnyalt gesztus a tájban, amiben nagy szerepet játszik a tetőfedés kialakítása, színe és árnyalata.”

A részben nyitott, részben még nyitható épület mind burkolati anyagában (fal és padlóburkolatok), mind szerkezetében fa alapanyagú, amelyhez a tervezők korszerű és egyszerű dizájnnal rendelkező, egyenes vonalú tetőcserepet kerestek. Az építészek a Creaton 2014. évi építészpályázatán második díjjal jutalmazott Schunk Tímea és Getto Tamás pécsi lakóháza kapcsán figyeltek fel először a Creaton palaszürke Domino kerámiacserépre. „Az építészeti koncepció maradéktalan megvalósulásához olyan tetőfedést kerestünk, amely összhangban van a tervezett épület tiszta szerkesztésű kialakításával és kortárs, egyszerű megjelenésével. A palaszürke színű Creaton Domino tetőcserép elegáns és letisztult vonalvezetésével - azon túlmenően, hogy kiválóan eleget tett ennek az elvárásnak – színével nagyon szépen harmonizál környezetével.” – mondta el Tamás Anna Mária DLA építésztervező. A jól kigondolt koncepció azonban nehézségbe ütközött: a helyi építési szabályzat szerint a palaszürke tetőcserépszín Visegrád műemléki és természetvédelmi szempontból is kiemelten jelentős környezetében nem elfogadott. A tervezők kitartását dicséri, hogy elgondolásuk mellett kiállva meggyőzték a helyi tervtanácsot.
„A rendezvényépület fedése jó példa arra, hogy a hagyományos, terrakotta színű cserépfedésen túl, egy szokásostól eltérő, kortárs megoldás is szépen tud szervesülni a környezetébe. Az épület fedése a Duna felőli nézetben, hátterében a Visegrádi fellegvárral finom és árnyalt gesztus a tájban, amiben nagy szerepet játszik a tetőfedés kialakítása, színe és árnyalata is.” – mondta el Kovács-Andor Krisztián vezető tervező.
„Egyszerű, sallangmentes, tiszta, szép épület! Mintha mindig itt lett volna! Természetes építőanyagai, a fa és a cserép összetartoznak. Különösen finomak, átgondoltak a fedés csomópontjai. A palaszürke Creaton Domino cserepet mintha direkt erre találták volna ki.” - méltatta Marosi Miklós, a Dunakanyar szívében elterülő város új, első díjas rendezvényépületét.

A második alkalommal meghirdetett „Kerámia tetőcserép az építészetben - bármilyen funkcióban” című építészpályázat Tamás Anna Mária DLA és Kovács-Andor Krisztián DLA építészpárosnak megítélt első díja a kitartó és komplex tervezői munkát elismeri és jutalmazza. E munkának köszönhetően a kortárs rendezvényépület a közélet fontos színterévé vált. A Creaton Domino kerámiacserepével megtalálta méltó helyét a nagy történelmi múlttal rendelkező város, Visegrád arculatában.

Megbízó: Visegrádi Polgármesteri Hivatal
Építészet: A+ Építész Stúdió
Felelős tervező: Kovács Andor Krisztián DLA, a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának egyetemi docense
Társtervezők: Tamás Anna Mária DLA , a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának egyetemi adjunktusa, és Balog Péter István Phd, az S73 Kft. felelős tervezője

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások