EXPO 2015 Milánó – a brazil pavilon
Brazil Pavilion – Milan Expo 2015 / Studio Arthur Casas + Atelier Marko Brajovic
Lekics Gábor 2015.05.24.
Az Arthur Casas építészstúdió és a Marko Brajovic építészműterem közösen nyerte el a 2015-ös milánói világkiállítás pavilonjának ötletpályázatát. Tervükben izgalmasan kombinálták az építészet és a színházi díszlettervezés eszközeit a formabontó épület tervezése során.

A pavilonban helyet kapott kiállítás célja a brazil mezőgazdaság értékeinek bemutatása, mint ahogy a mottó is mutatja: „Élelmezzük a világot eredményesen”. A kiállítás a pihenés és szórakozás élményén keresztül ismerteti meg a látogatókat az élelmezés világméretű problémáival és az ezekre adható megoldásokkal interaktív módon, a modern technológia segítségével.

Az épület minden eleme a vidéki élet összetettségét hivatott reprezentálni. A több mint 130 pavilon között megpróbáltak olyan közösségi teret létrehozni a brazilok, ami kíváncsiságukat felkeltve összehozza az embereket. A hatalmas, nyitott látogatótéren áthaladó ösvények különféle, Brazíliában őshonos és termesztett növényekkel szegélyezve vezetik a látogatókat. A földszínű fémlemez burkolatok a „brazilságot” és a kültér és beltér közötti fokozatos átmenetet jelképezik. A felső látogatószint szilárd födém helyett egy kifeszített, szabálytalanul vezetett hálót kapott, melyen végigsétálva vagy akár leheveredve igazán érdekes élményt nyújt a látogatóknak. A brazil pavilonok hagyományához illeszkedve széles „folyómedrek” biztosítják a kapcsolatot a különböző kiállítóterek között.

A kiállítás témáját a családi gazdálkodás, az erdőművelés és az állattartás köré fűzték fel. A ládákba ültetett növényekkel szegélyezett ösvényeket az Amazonas folyó ihlette. Ez a szövevényes struktúra a természet játékát és sokszínűségét mutatja be, valamint az emberi tevékenység és a természet erejének kölcsönhatását. Az útvonalak mellett interaktív bemutatókon és képernyőkön tekinthetik meg a vendégek az ismeretanyagokat. A hálón sétáló emberek súlya alatt, az folyamatosan változó síkként jelenik meg a pavilonban, akár egy hullámzó folyó, ahol a folyadék és környezetének határa folyamatosan új formát ölt.

A pavilonban a kiállítóterek mellett előadóterem, kávézó, étterem, üzlet és irodák is helyet kaptak, valamint egy tágas belső udvar, melyen természetes fény ömlik az épületbe. Brazil művészek és dizájnerek alkották az élelmiszeripar technikai újításait és kutatásait felvonultató interaktív bemutatókat.

Mind az épület, mind pedig a kiállítás fontos üzenete az erőforrások ésszerű és fenntartható használata, valamint az újrahasznosíthatóság széleskörű alkalmazása. A 2015-ös brazil pavilonban ez mind anyaghasználatban, mind pedig kialakításban tetten érhető. Fenntartható gazdálkodásból származó faburkolatok, újra felhasználható épületszerkezeti elemek és ésszerű, letisztult formák használatával tervezték az épületet. Az üzenet a fenntartható jövő megvalósíthatóságáról a mában mutatja meg a lehetséges megoldásokat.

Helyszín: Ingresso Expo, Via Giorgio Stephenson, 107, 20157 Milánó,Olaszország
Alapterület: 3674.0 m2
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: Studio Arthur Casas, Atelier Marko Brajovic
Építész tervező: Arthur Casas
Tervező munkatársak: Alexandra Kayat, Gabriel Ranieri, Alessandra Mattar, Eduardo Mikowski, Nara Telles, Pedro Ribeiro, Raul Cano, Marilia Pellegrini
Projektkoordinátor: Alexandra Kayat
Társtervező és belsőépítész: Renata Adoni
Munkatársak: Arnault Weber, Rodrigo Tamburus, Fernanda Müller, Daniel Vianna and Juliana Matalon.

Kiállítás: Marko Brajovic Műterem
Kiállítás tervezői: Marko Brajovic and Carmela Rocha
Kiállítás projektkoordinátor: Carmela Rocha
Kiállítás dizájn: Estudia Design
Munkatársak : Martina Brusius, Milica Djordjevic and André Romitelli
Kurátorok: Rony Rodrigues and Eduardo Biz
Építész és statikus konzulens: Mosae
Olasz munkatársak: Stefano Pierfrancesco Pellin Dario Pellizzari, Andrea Savoldelli, Klaus Scalet, Michele Maddalo and Luisa Basiricò
Szerkezeti konzulens: SP Project
Világításterv: Maneco Quindere
Kiállítóterület: 4.133 m2

Fényképek: Marko Brajovic Műterem, Raphael Azevedo França
Forrás: ArchDaily

A sorozat korábbi részei:
EXPO 2015 Milánó: a kínai pavilon
EXPO 2015 Milánó: az arab pavilon
EXPO 2015 Milánó: az amerikai pavilon
EXPO 2015 Milánó: a chilei pavilon

Címkék: 2015, brazil, Expo, Marko Brajovic, Milánó, pavilon