Hitler szülőháza minimalista csavarral kel új életre
sebesp 2020.06.16.

Az osztrák Marte.Marte építésziroda tervei alapján minimalista építészeti nyelvezettel alakítják át Hitler szülőhelyét rendőrkapitánysággá, ezzel garantálva, hogy az épület soha nem válhat emlékhellyé.

A Marte.Marte Architects drámai módon megváltoztatja a Braunau am Innben álló 17. századi épület megjelenését, amelyben Adolf Hitler született. Az új kettős oromfalas utcafronti homlokzattal egy további emeletet adnak hozzá a meglévő épülethez, melynek szerkezetét nagyrészt megtartják meglévő állapotában.

A terv a 16. és 17. századból származó két épület eredeti történelmi anyagának megőrzésén alapszik, minimalista építészeti nyelven kifejezve. Új, absztrakt értelmezéssel formálják át a meglévő épületet, amelynek alapja a megőrzött történelmi szerkezet marad.

A 18. század közepén nyitottak össze két szomszédos városi házat, hogy emeleti szobákkal kiegészített fogadót hozzanak létre benne. Hitler 1889-ben született az egyikben, és néhány hétig ott élt, mielőtt családja a város másik részére költözött.

Az épület jelenlegi formája nagyrészt a náci uralom alatt, 1938 és 1945 között végzett átalakítások eredményét mutatja, melyek azzal a céllal készültek, hogy a fogadót Hitler-emlékművé alakítsák. A házat ugyanis azzal a céllal vásárolta Martin Bormann a náci párt számára 1938-ban, hogy "méltóságteljes emlékhellyé" alakítsák. Ez többéves tervezéshez és felújításhoz vezetett, amelynek során a Vorstadt 15 épületét a náci propaganda a Führer szülőházává alakította át. Az épület jelenlegi megjelenése nagyrészt ennek az építkezésnek a eredménye.

Az osztrák kormány úgy döntött, hogy nem bontja le a házat, és szimbolikus gesztusként az épületet rendőrségi állomássá változtatja át.

"Ma új fejezetet nyitunk történelmi felelősségünk kezelésével kapcsolatban" – jelentette ki Karl Nehammer, az osztrák belügyminiszter a pályázaton nyertes terv bemutatásakor.  "Több mint 140 évvel Adolf Hitler születése után születési helye Braunauban mindazok antitézisévé válik, amelyek mellett a náci vezető állt: egy olyan hely lesz, ahol a demokráciát és az emberi jogokat megvédik, amely biztonságot nyújt az üldöztetés ellen, és a visszatekintés lehetővé teszi, hogy a békét és a szabadságot helyezzük előtérbe. A rendőrség garantálja a demokráciát, ezért Hitler születési házában a kerületi rendőrkapitányság és a Braunau am Inn rendőrségi felügyelete fog működni."

A történelmi épület értékes eredeti részeit nem bontják le, és egy újabb emlékművé sem emelik. Az épület történelmét és így a közvélemény vele kapcsolatos felfogását a jövőbeli használat fogja átírni.

Rétegenként szabadítják meg az épületet az elmúlt néhány évszázad zavaró változásaitól, köztük a nácik által végrehajtott módosításoktól, így 1750-re forgatják vissza az órát, jóval azelőttre, hogy Adolf Hitler megszületett volna. A kettős oromfal visszaállításának eredményeként a 17. századból származó két tipológiailag is értelmezhető épület formálódik.

Az új homlokzat egyszerű és dísztelen, a régi házak hagyományát követve. Szinte szoborszerű ​​megjelenésű, mintha fehér kőből faragták volna ki. Az egész komplexum homogén egészet alkot a történelmi homlokzatú épülettől az új hátsó épületig és melléképületéig.

A főépület mögött egy olyan területen, ahol korábban a szeszfőzde volt található, modern melléképületet építenek, amelynek stílusa a meglévő épületet tükrözi.

Hosszú pereskedést követően 2019-ben került az osztrák állam tulajdonába az épület, a bíróság azzal tett pontot a kisajátítás végére, hogy az új tulajdonos olyan funkciót költöztet az épületbe, amely kizár bárminemű náci tevékenységet.

Címkék: Ausztria, Marte.Marte Architects