exkluzív pályázat tervek cikk Ausztria Marte.Marte Architects

Hitler szülőháza minimalista csavarral kel új életre


sebesp | 2020.06.16

Az osztrák Marte.Marte építésziroda tervei alapján minimalista építészeti nyelvezettel alakítják át Hitler szülőhelyét rendőrkapitánysággá, ezzel garantálva, hogy az épület soha nem válhat emlékhellyé.

A Marte.Marte Architects drámai módon megváltoztatja a Braunau am Innben álló 17. századi épület megjelenését, amelyben Adolf Hitler született. Az új kettős oromfalas utcafronti homlokzattal egy további emeletet adnak hozzá a meglévő épülethez, melynek szerkezetét nagyrészt megtartják meglévő állapotában.

A terv a 16. és 17. századból származó két épület eredeti történelmi anyagának megőrzésén alapszik, minimalista építészeti nyelven kifejezve. Új, absztrakt értelmezéssel formálják át a meglévő épületet, amelynek alapja a megőrzött történelmi szerkezet marad.

A 18. század közepén nyitottak össze két szomszédos városi házat, hogy emeleti szobákkal kiegészített fogadót hozzanak létre benne. Hitler 1889-ben született az egyikben, és néhány hétig ott élt, mielőtt családja a város másik részére költözött.

Az épület jelenlegi formája nagyrészt a náci uralom alatt, 1938 és 1945 között végzett átalakítások eredményét mutatja, melyek azzal a céllal készültek, hogy a fogadót Hitler-emlékművé alakítsák. A házat ugyanis azzal a céllal vásárolta Martin Bormann a náci párt számára 1938-ban, hogy "méltóságteljes emlékhellyé" alakítsák. Ez többéves tervezéshez és felújításhoz vezetett, amelynek során a Vorstadt 15 épületét a náci propaganda a Führer szülőházává alakította át. Az épület jelenlegi megjelenése nagyrészt ennek az építkezésnek a eredménye.

Az osztrák kormány úgy döntött, hogy nem bontja le a házat, és szimbolikus gesztusként az épületet rendőrségi állomássá változtatja át.

"Ma új fejezetet nyitunk történelmi felelősségünk kezelésével kapcsolatban" – jelentette ki Karl Nehammer, az osztrák belügyminiszter a pályázaton nyertes terv bemutatásakor.  "Több mint 140 évvel Adolf Hitler születése után születési helye Braunauban mindazok antitézisévé válik, amelyek mellett a náci vezető állt: egy olyan hely lesz, ahol a demokráciát és az emberi jogokat megvédik, amely biztonságot nyújt az üldöztetés ellen, és a visszatekintés lehetővé teszi, hogy a békét és a szabadságot helyezzük előtérbe. A rendőrség garantálja a demokráciát, ezért Hitler születési házában a kerületi rendőrkapitányság és a Braunau am Inn rendőrségi felügyelete fog működni."

A történelmi épület értékes eredeti részeit nem bontják le, és egy újabb emlékművé sem emelik. Az épület történelmét és így a közvélemény vele kapcsolatos felfogását a jövőbeli használat fogja átírni.

Rétegenként szabadítják meg az épületet az elmúlt néhány évszázad zavaró változásaitól, köztük a nácik által végrehajtott módosításoktól, így 1750-re forgatják vissza az órát, jóval azelőttre, hogy Adolf Hitler megszületett volna. A kettős oromfal visszaállításának eredményeként a 17. századból származó két tipológiailag is értelmezhető épület formálódik.

Az új homlokzat egyszerű és dísztelen, a régi házak hagyományát követve. Szinte szoborszerű ​​megjelenésű, mintha fehér kőből faragták volna ki. Az egész komplexum homogén egészet alkot a történelmi homlokzatú épülettől az új hátsó épületig és melléképületéig.

A főépület mögött egy olyan területen, ahol korábban a szeszfőzde volt található, modern melléképületet építenek, amelynek stílusa a meglévő épületet tükrözi.

Hosszú pereskedést követően 2019-ben került az osztrák állam tulajdonába az épület, a bíróság azzal tett pontot a kisajátítás végére, hogy az új tulajdonos olyan funkciót költöztet az épületbe, amely kizár bárminemű náci tevékenységet.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások