Elegáns toronyház a költői modern mesterétől
sebesp 2022.05.29.

New York-ban a felhőkarcoló-építés újabb virágkorának lehetünk tanúi az utóbbi évtizedben. Számos sztárépítész mellett Álvaro Siza is élt a lehetőséggel, hogy megmutassa, milyennek képzeli a huszonegyedik századi lakótornyot.

A Pritzker Építészeti díjas építész a napokban mutatta be első Egyesült Államok-beli épületét a Manhattanben a 56-ik utcán épült felhőkarcolót. A 137 méter magas lakótorony az Upper West Side-on, a Riverside Park és a Central Park között, a dán építészeti stúdió BIG Via 57 West lakótornya közelében található.

A 88 éves Álvaro Siza megszokott stílusának megfelelően az épület teljes egészében fehér mészkővel burkolták. A karcsú torony egy vastagabb alapból emelkedik ki, legfelül egy 16 méter magas ablak nélküli tömeg koronázza meg az épületet, ezzel olyan formát adva neki, amelyet az építész egy zsiráfhoz hasonlított.

A 35 emeletes épületben 77 luxuslakás található, melyek egy-négy hálószobásak, köztük néhány kétszintes lakással és egy hatalmas penthouse.

A mészkő homlokzatot úgy alakították ki, hogy kontrasztot teremtsen a környék többi tornyával, amelyek sötét vagy többnyire üveg homlokzatúak. Nagyméretű ablakok nyitják meg az vakító fehér homlokzatot, kilátást nyújtva Manhattanre és nyugaton a Hudson-folyóra.

Azon a szinten ahol az épület a vastagabb alapját a karcsúbb torony váltja fel, egy szabadtéri kert található. A torony lakói számára edzőközpont és szórakoztató helyiségek, valamint rendezvények és vendéglátóhelyek közösségi helyisége található itt.

A torony belső tereit a New York-i Gabellini Sheppard Associates stúdió tervezte. A penthouse-ban fehér falak illeszkednek az épület külsejéhez, míg a keményfa padló, az olasz diófa szekrénysor, a szürke márvány munkalapok és az előkelő bútorok a luxus érzetét adják.

„Minden terv – mondja Siza – egy szigorú kísérlet egy átmeneti kép konkrét pillanatának megörökítésére annak minden árnyalatában. Az, hogy ez az átmeneti minőség milyen mértékben van megörökítve, tükröződik a tervekben: minél pontosabbak, annál sebezhetőbbek."  Az idős mester arról nem nyilatkozott, hogy jelen tervében a pillanat milyen vonatkozásait szándékozott leképezni, de következetes magatartásán túlmenően munkája jól ellensúlyozza a jelenlegi építészeti irányzatok kaotikusságát.

Miközben építészek világszerte görcsösen próbálnak kitalálni valami újat Siza a modern, ha úgy tetszik, a Bauhaus gyökereiben véli megtalálni a megnyugvást az irányt vesztett korban. Néhány éve, a pálcika-felhőkarcoló hullám egyik első hírnökeként Rafael Vinoly próbálkozott valami hasonlóval, de talán Frank Lloyd Wright klasszikusához, a Guggenheim múzeum letisztult vonalvezetéséhez való kapcsat keresés sem alaptalan. 

Álvaro Siza épülete valószínűleg nem lesz az instagram-szelfizők kedvenc háttere, nem is őket tartotta célközönségnek a tervező, építészek azonban még mindig tanulhatnak a Pritzker-díjas mestertől.

Képek: sumaidakhurana.com

Címkék: felhőkarcoló, Álvaro Siza, Egyesült Államok, Manhattan, New York, Pritzker Díj