hír épületek tervek cikk

A méret a lényeg, avagy tényleg fallikus erdő lesz New York sziluettje?


sebesp | 2016.06.06
Rafael Viñoly felhőkarcolója magányosan meredezik az ég felé, de egyesek szerint nem sokáig, mert irigyek a versenytársak.

New York nem szűkölködik felhőkarcolókban, de a többség évtizedekkel ezelőtt épült, és néhány területre koncentrálódik. Ennek oka nemcsak a város vonzerejének folyamatos alakulása, hanem az is, hogy kevés olyan telek maradt, amely alkalmas az általában egész háztömbnyi kiterjedésű magasházak megépítésére.

Viñoly most új trendet indított a 426 méter magas lakótoronnyal, mely mindössze egyetlen kisebb foghíjtelket foglal el, így aztán sokkal karcsúbb, mint társai. És persze magasabb is, hiszen a csúcsépítményt nem számolva a One World Trade Center magasságát is felülmúlja néhány méterrel. A 432 Park Avenue építtetője szerint ez csak az első fecske, és cingár felhőkarcolók erdeje jöhet, mert, mint állítja a konkurens befektetők körében megjelent a "pénisz-irigység", mások is olyan nagyot akarnak. A dologban lehet valami, mert a New York-i Skyscraper Museum online eszközzel mutatja be a várható jövőt. Szerintük azonban inkább az egekbe szökő ingatlan eladási árak motiválják a befektetőket, mint az irígység.

Viñoly azonban nem felhőtlenül boldog, kibeszélte, hogy baj van az építtető által kierőszakolt ablakokkal, és az alaprajzok sem tökéletesek, ezzel kisebb botrányt kavart, hiszen az első lakók már költöznek a luxuslakásokba, miközben az utolsó simításokat végzik a lakótornyon.

Képek©SP

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások