cikk acélcsarnok Borászat csarnok géptárolás

Borászat acélcsarnokban

Példa a felhasználási lehetőségek tárházából


Rajki Diána | 2016.06.14
Elsőre talán tájidegennek tűnik az inkább hagyományos építészeti stílusú magyar borászatok között egy acélcsarnok. Ám ahogy a mezőgazdaság vagy az ipar számos területén, úgy a borászatban is vannak olyan funkciók, melyekhez egy modern könnyűszerkezetes acélcsarnok a kézenfekvő megoldás.

A könnyűszerkezetes Frisomat Economy vagy Prémium acélcsarnokok széleskörűen alkalmazhatók, amit a tervezők számára kínált kipróbált műszaki megoldások, a könnyű adaptálhatóság és a tervezői támogatások sora teszi egyszerűbbé. És hogy ez a megoldás a megrendelőktől sem áll távol, azt Gálné Dignisz Éva, a Budapesttől 25 km-re – a Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben – fekvő 76 hektáros szőlőbirtok, a Gál Pincészet egyik tulajdonosa is megerősítette. Véleménye szerint nem az övék az egyetlen acélcsarnokot használó borászat, sőt egymás után sorolja azokat a borászatokat, ahol bizonyos funkciókat akár 1000 m2 területű acélcsarnok lát el.

Funkcióra tervezve
Több kontinens számos országában használják a Frisomat praktikus csarnokait különböző felhasználási területeken, tárolóként, lovardaként, repülőhangárként. „A birtok többi épülete hagyományos szerkezetű, tégla építésű. Először mi is aggódtunk kicsit, vajon hogyan fog illeszkedni a csarnok a többihez. Ezt a látványával igyekeztünk kompenzálni - kezdetben talán szokatlan volt, de mára egyáltalán nem érezzük idegennek.” – mondta el Gálné Dignisz Éva a két ütemben megépült, közel 360 m2-es, hőszigetelt Frisomat csarnok kapcsán. „Az első ütemben a cél a több méter magas kombájn zárt térben való elhelyezése volt. Ezt a funkciót – a szükséges széles kapuk miatt – kifejezetten így volt a legegyszerűbb megoldani.” A hordók tárolása és kényelmes mozgathatósága mellett a csarnokban további funkcionális helyiségek is könnyedén kialakíthatók, legyen szó galériáról, szintosztó födémről, közbenső válaszfalakról vagy előtérről. Ezekhez az igényekhez a sok évnyi tapasztalattal kialakított csarnoktípusok rugalmasan, akár különböző dizájnelemek figyelembe vételével igazíthatók. A Gál Pincészetben éppen most elkészült második ütemben már a hőfokszabályozós érlelő-erjesztő tartályok, a palackozó és címkéző funkciók is az új csarnokban kaptak helyet. „A speciális szellőzés és a páralecsapódás miatt a fahordós érlelésű fajták esetén a hagyományos, földbe vájt pincék előnyösebbek, mert itt a hűtés-fűtés funkciót maga a földborítás látja el. A mi borstílusunkhoz, a reduktív, könnyed borok tárolására ez a megoldás teljesen megfelel, bár nekünk is vannak fahordós boraink.”

A jó bor előállításához létfontosságú hőmérséklet-szabályozásban döntő szerepet játszik az épület szigetelése. Ennek kielégítésére a Frisomat az igényeknek megfelelő paraméterekkel rendelkező szendvicspaneleket alkalmaz; a Gál Pincészet új épülete 10 cm-es poliuretán habbal szigetelt. „A fűtési költségünk minimális volt, a munkagépet és a hordókat körülvevő levegő hőfoka télen sem esett 4 °C alá.” Másik fontos kérdés a benapozás. A csarnok kialakításakor a Frisomat szakemberei a tervezőkkel együttműködve veszik figyelembe a felhasználási terület általános előírásait – esetünkben: mi a legjobb a bornak –, természetesen a megrendelői igényeket is szem előtt tartva. Így könnyedén kialakítható volt a kombájn elhelyezésére és mozgatására is alkalmas belső tér mellett a széles kapu, vagy az oldalsó illetve felső nyílászárók.

www.frisomat.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások