cikk

"Fekete, mint a larvikit" – Fritzøe Mølle Projekt, Larvik, Norvégia

d.adel | 2022.01.20 10:51

Húsz éve kezdődött a dél-norvég kisváros, Larvik egyik impozáns ipari létesítményének a felújítása. Tulajdonosa, Treschow-Fritzøe helyben keresett partnereket a munkához, és a PV arkitekter építészeiben, a Herman Nilsen & Sønner bádogosüzemben és az ABAX informatikai cégben meg is találta őket. Mára a fekete színű PREFA homlokzatú Fritzøe Mølle új munkahelyeket és kedves tereket jelent Larvik lakosai számára.

EXKLUZÍV

Románia Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének hatása építőiparára

buildecon | 2022.01.19 03:48

Az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze egy lehetséges finanszírozási forrás mely segíthet ellensúlyozni a járvány negatív hatásait és a közeljövőben pozitív növekedési pályán tarthatja majd Románia építési piacát.

EXKLUZÍV

Hogyan befolyásolja a járvány a norvég irodai dolgozók lakhatási terveit?

buildecon | 2022.01.18 09:22

Az Euroconstruct norvég tagintézete, a Prognosesenteret a DNB-vel együttműködve három felmérést végzett a „Jövő Irodája” elnevezéssel a kérdés megválaszolására. A fő cél az volt, hogy megtudják: a távmunka lehetősége befolyásolja-e a norvég irodai dolgozók lakhatási preferenciáit és terveit.

EXKLUZÍV

Korrózió okozhatta a ma hajnali tragédiát a Váci úton

Csépé | 2022.01.12 10:38

Ma hajnalban, 3 óra körül egy nő meghalt, amikor a Váci úton egy harmadik emeleti erkély korlátja kidőlt, és a hölgy a járdára zuhant. Mi okozhatta a tragédiát? Információk a helyszínről.

EXKLUZÍV

Politikai támadás alatt az építészet? Woke-kultúra kontra tervezői szakma

Csépé | 2022.01.10 02:25

Évek óta szólnak hírek a vécék körüli identitás-ütközetekről, legutóbb még a kövérségi jogvédők is ringbe szálltak építészeti kérdésekben. Hogyan áll az építész szakma az Egyesült Államok politikai viharaival?

EXKLUZÍV

Kedvenc helyeim és épületeim Nyugaton, 2. rész

szikrisz | 2021.12.22 04:12

Ebben a nyolcrészesre tervezett sorozatban különböző nyugat-európai országokba (Németország, Anglia, Skócia, Svájc) kalauzolom a kedves Olvasót, hogy szubjektív válogatásomban bemutathassam a földrészen található kedvenc épületeimet és városaimat.

EXKLUZÍV

40 éves az ÉTE Színdinamikai Szakosztály (1981–2021)

Archigram | 2021.12.27 09:22

Az ÉTE fennállásának 70. évfordulóján emlékkiadványt jelentett meg a szakosztályok bemutatásával. A Színdinamikai Szakosztály tevékenysége a kutatáson, oktatáson keresztül, a színtervezés és színszakértés metodikájának kialakításával, valamint a konkrét feladatok megoldásáig terjed.

Mitől lesz otthonos a lakás?

AdVe | 2022.01.04 11:27

Az „otthonosság” mint fogalom mindenki számára mást és mást jelent. Lehet ez egy kényelmes sarokgarnitúra, egy szeretett könyvespolc vagy akár egy étkezőasztal, melyet körbeülnek a családtagjaink és barátaink. Ez azt is sugallhatná, hogy nem igazán létezik univerzális útmutató a hangulatos otthonhoz.

EXKLUZÍV

Miért utálják a magyar modern építészetet?

Csépé | 2021.12.17 03:58

Mi a három oka annak, hogy Magyarországon az átlagosnál is jobban utálják a modern építészetet?

Egy nagy mester kicsiny háza: evangélikus templom Gödön

Zubreczki Dávid | 2021.12.16 05:27

Új könyvem jelent meg Templomséták a Dunakanyarban címmel, a tavaly kiadott Templomséták Budapesten folytatásaként. A szokásos sajtóközlemény helyett most én írok néhány sort a könyvről. Bár ezen a vidéken van az ország legnagyobb temploma is, ezúttal inkább az egyik legkisebbről mesélek.

Műemlékvédelmi szakmérnök képzés a BME-n

Zoran | 2021.12.14 11:43

Műemlék? Épített örökség? Mik az eszközei ma az örökségvédelemnek? Egyéni és közösségi értékek – hazai és nemzetközi tendenciák. Elméleti háttér és gyakorlati megközelítés. Posztgraduális képzés nem csak építészeknek.

Védelem az üveghomlokzatba építve

Rajki Diána | 2021.12.09 10:31

Egy üveghomlokzatos épület tervezéséhez és kivitelezéséhez szigorú műszaki paramétereket kell betartani úgy, hogy közben az esztétikai és épületüzemeltetési szempontokat is figyelembe vesszük. Milyen üveghomlokzati lehetőségek vannak ma Magyarországon? Mik az aktuális épületenergetikai trendek? A témáról a Guardian Glass szakértője mesélt.

Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások