MagócsiAnikó | 2021.05.27

A főváros zöldinfrastruktúrájához kapcsolódó fejlesztések egyik fő célkitűzése, hogy 2030-ra 226 hektárral több zöldfelület legyen Budapesten. Ez több, mint két Margitszigetnyi terület. A fejlesztési tervek között kiemelt szerepet kap a Duna-menti területek komplex rehabilitációja.

Ennek elöljáró példája lehet a XIII. kerület egyik legüdítőbb lokációja, a Duna-part közeli Foka-öböl. Az egykori ipari terület mára az otthon és a kikapcsolódás helyszíne lett. A jó levegő, a tágas zöldterületek és a sport, rekreációs lehetőségek teszik igazán egyedivé a környéket.

Az idén elfogadott fővárosi fejlesztési terv során tovább fejlesztik a Foka-öböl környékét is: a közeli Népsziget és az Újpesti-öböl rekreációs fejlesztésére is sor kerül. Part menti közhasználatú területet alakítanak ki, bővítik a rekreációs futókört, valamint megújítják a part menti zöldhálózatot is az értékes élőhelyek és értékes koros díszfák védelmével. Emellett kialakításra kerül a Foka-öböl szomszédságában húzódó Rákos-patak menti ökoturisztikai folyosó, gyalogos és kerékpáros útvonal.

A XIII. kerület eddig is élen járt zöldfelületek terén; az idei egyik legnagyobb fejlesztés a 9300 négyzetméternyi területű Vizafogó park kialakítása lesz, amit a Párkány utca és Esztergomi út fog közre. A kerületben 30 ezer faegyed ápolásáról gondoskodik az Önkormányzat; az elmúlt öt évben 5700 fát ültettek. Elérhető a kerület fatérképe, amelyen jól látszik, hogy a városrész egyik legsűrűbben ültetett Duna-parti lokációja a Foka-öböl környéke. A területre már régóta jellemző az a funkcióváltási folyamat, melynek hatására a környék mára az otthon és a kikapcsolódás helyszíne lett. Több olyan beruházás is zajlik, ami a korábbi ipari területet egy fenntartható, zöldebb élettérré hivatott fejleszteni.

A KÉSZ Csoport építőipari vállalat reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a lakosság csupán 21 százaléka szerint foglalkozik fenntarthatósági kérdésekkel az építőipar. Erre kíván rácáfolni a lokáció egyik kiemelt beruházása, a Duna Terasz Grande, aminek a fejlesztése jelenleg is zajlik. A 790 lakásos lakóingatlan-beruházás méretét tekintve is kiemelkedő. A Duna Terasz Grande két épületének tervezésén elismert építészeti irodák dolgoztak: a Vadász Építész Stúdió és az Óbuda Építész Stúdió. A tervezés során az épített környezetre, a vízközeliségre is nagy figyelmet fordítottak a stúdiók, valamint törekedtek a modern, letisztult, minőségi építészet megvalósulására az időtálló megoldások jegyében. Ez a szempont jól illeszkedik abba a koncepcióba, amit a Foka-öböl képvisel: fenntartható és zöld élettér a lakók és az oda látogatók számára.

A Duna Terasz Grande az építészeti mellet a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszi. A zéró-emissziós épületek hőtechnikai rendszere a távfűtés megújuló energiaforrásait használja, valamint az alacsony szintű energiafelhasználást támogató, hőszivattyús rendszerre épül. A beruházás tervezésekor kiemelt szerepet kaptak a tájépítészeti szempontok: a projekt különlegessége, hogy tájépítész szakember alakította ki mindkét épület, valamint az épületeket összekötő felületek biodiverzitását is.

„A beruházást komplex zöldfelületi egységként terveztük meg, amelyben az összetettség harmóniát teremt: egységes struktúra, egységes anyaghasználat jellemzi. Kiemelkedő értéke a növénygazdagság, amely a privát kertek sajátossága, azonban a jelenkori irányzatok esetében, ilyen például a biodiverz szemléletű növényalkalmazás, már közkertek tervezése során is megjelenik” – emelte ki Szepezdi Ildikó, a Duna Terasz Grande táj- és kertépítészmérnöke.

A fenntarthatóság jegyében a lakásokhoz tartozó kertek esetében az elválasztó sövénynövényzettel határolt gyepfelületek kialakítása volt a cél, amelyek összesen közel 6000 m2-nyi zöldfelületet jelentenek a Duna Terasz Grande két épületében. A közösségi területek, mint például a játszótérrel felszerelt belső kertek, a közösségi jóga-, napozó- és grillterasz a közösségépítést szolgálja. Ezeket nagy növényfelület és növénygazdagság jellemzi, amely nemcsak fenntartható, hanem látványos is. A szilárd burkolt felületek minimálisak, helyüket vízáteresztő burkolat, vagy azon játszóegység, illetve növényzet váltja fel; a közösségi zöldfelületek mérete meghaladja a 6000 m2-t.

A D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport a Duna Terasz beruházásokkal évek óta aktívan hozzájárul a kerület és a lokáció megújulásához. A jövőben megújul a Rákos-patak menti térrész. A vízparti területek, így az öböl partja is közterület lesz, amelyek esetében továbbra is alapvető cél a természetközeli állapot megőrzése. Az összesen hat utcát érintő fejlesztés hatására több mint 2000 m2-nyi zöldfelülettel bővül a beruházás környéke; ezzel együtt a Duna Terasz Grande beruházáshoz összesen több mint 14.000 m2-nyi zöldfelület tartozik majd.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások