Mizsei Anett | 2019.06.01

A Szent István Egyetem Ybl Milós Építéstudományi Kara 2014-ben, az "Ybl200" országos, bicentenáriumi programsorozatának keretében rendezett először tudományos, középiskolásokat megszólító rendezvényt. A kezdeményezésből mára hagyomány lett, idén május 30-án látta vendégül a Kar az ország különböző tájáról érkező diákokat és tanáraikat.

"A program célja nagy nemzeti építészünk Ybl Miklósnak és munkásságának a közelbe hozása a mai kor középiskolásai számára. Ybl Miklós neve egybecseng az építészeti minőség fogalmával, a tervezőmérnökök és építőmesterek példamutató szakmagyakorlásával, mellyel egyetemi karunk képzési szándékai egybecsengenek. Eme komoly és szent ügyek mellett ugyanakkor az építészet egyfajta játék. Az örömet okozó munka mindig is feltételez egyfajta nyitottságot a játék, játszani tudás felé. Aki birtokolja – akár idősebb fejjel is – e gyerekkori képességet, az örök fiatal marad….!"1 – vallják a szervezők, Prof. Dr. Kiss Gyula DLA dékánhelyettes és Wittek Krisztina témafelelős.

Az idei rendezvényt a Kar dísztermében a dékánhelyettes úr köszöntője nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az oktatás célja segíteni a fiatalokat rácsodálkozni az építészetre és tanulni mind a régi mesterek munkából, mind a mai kor innovatív eredményeiből. Az iskola, amely ennek kereteit biztosítja, ma a tudás szabad áramlásáról, a lehetőségekről és a nyitottságról kell, hogy szóljon. A résztvevőket arra is meghívták a rendezők, hogy hajtsanak végre egy izgalmas gondolatkísérletet: feladatuk egy képzelt riport megírása lesz, amelyben megkérdezhetik Ybl Miklóst, mit építene ma, esetleg hogy mit szólna saját épületeihez most. "Szabad hinni abban, hogy jó kérdéseket tudunk feltenni!"2 – biztatta a Kar vezető oktatója a fiatal érdeklődőket.

Az idén működésének 140. évét ünneplő iskola vezetése idén Hidvégi Violettát (Budapest Főváros Levéltár) hívta meg, hogy előadásában érdekességekkel szolgáljon Ybl, az imponáló személyiség, a magabiztos építész, a laza, intelligens világpolgár, az utánpótlásnevelő, a humoros, a hirtelen haragú és nem utolsósorban a munkájára igényes alkotó munkásságáról és életéről. Az előadás egyben ablakot nyitott Ybl korának társadalmára, mecénásaira vagy épp azon korabeli kritikákra, amelyek olykor még a mester épületeit sem kímélték.

Hat vidéki középiskolából összesen 54 diák vett részt a programon, Győrtől Szentesig. Az előadás után a csapatok útravaló élelemmel ellátva városi sétára indultak a Palotanegyeden át egészen a felújított Várkert Bazárig. A kitartóan szemerkélő eső ellenére a diákok lelkesen ismerkedtek immár élőben is Ybl alkotásaival, amelynek során a kísérő oktatók és Hidvégi Violetta jóvoltából is további információkkal gazdagodhattak a túra résztvevői.

A rendezvény a Nemzeti Tehetség Program HHTDK-18, Prefa Hungária Kft. és az Ybl Egyetemi Alapítvány segítségével valósulhatott meg.


1 Részlet a program középiskolák számára kiküldött meghívóleveléből (forrás: SZIE YMÉTK)
2 Prof. Dr. Kiss Gyula DLA köszöntője, 2019.05.30. 10:00, SZIE-YMÉTK

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások