hír exkluzív Metszet Tima Zoltán Caruso Herzog & de Meuron

Az építészek politikusok – Metszet 2018/4

Megjelent a szaklap július-augusztusi száma


Csépé
Bár nem a washingtoni, hanem a budapesti Fehér Ház került be a legfrissebb Metszetbe, politikához így is van köze, elsősorban várospolitikához. Mit gondolnak svájci sztárépítészek Madrid külvárosáról? Mit mond Caruso Zürichnek?

Több közük van az építészeknek a várospolitikához, a városok lakhatóságához, mint legtöbben gondolják. Néhány példa világít rá erre a Metszet 2018/4 számában. Ilyen például a címlapon is szereplő Fehér Ház irodaház a Váci úton, ahol sikerült a múlt egy darabját átmenteni a viharos gyorsasággal megújuló „irodakorridorba”, köszönhetőn a tervező Tima Zoltánnak (is). Adam Caruso „metropolita” építészete Zürichben arra a klasszikus hagyomány felé kapcsolatot építő modernre példa, amely nálunk alig fordul elő, talán ezért is tűnik Zürich építészete folytonosabbnak, mint városainké. Németországban a szociális lakásépítés is egyfajta hagyomány, melyet most a faépítészettel sikerült kapcsolatba hozni. Elkészültek ugyanis Brémában az első négyszintes korszerű faszerkezetű szociális lakások a LIN Architects Urbanists tervei alapján. A Herzog & de Meuron középkori hagyományokhoz is nyúl, mikor Madrid egyik jellegtelen külvárosában fenntartható, árnyékolható épületkomplexumot emel az egyik legnagyobb banknak.
De ilyen példa a Láng Művelődési Ház átalakítása is az Archikontól, ahol egy régebbi épület 1970-es átalakítását tisztelték meg azzal az építészek, hogy csak a feltétlenül szükséges mértékben nyúltak hozzá a nyerstégla felületekhez és más értékes elemekhez. Más, áttételesebb értelemben folytat hagyományokat a MOME új épülete Csomay Zsófiától és Németh Tamástól. A fekete téglaépület szikár szerkesztése a hosszú távon érvényes dizájn mellett köteleződött el. S végül a kastélydombi Luther-kápolna esetében a gyülekezet és a tágabb városi környezet viszonyát fogalmazza meg értően Krizsán András.
A példákat két szakcikk egészíti ki, Kolossa József az okos város koncepcióról, Soóki-Tóth Gábor a településkép és a városlakók viszonyáról, ennek aktuális kérdéseiről ír.

A szaklap előfizethető itt

A szerző legújabb cikkei:
Ben van Berkelnek egyszerre két felhőkarcolója készült el Szingapúrban
'Én nem is gondoltam volna, hogy ilyen sikeres lesz' – újra itt a webinárium
Fotósuli építészeknek: sikeres kezdeményezés volt
Átadták az Árpád parkolóházat: modern zöldtető alatt parkolhatnak a győriek
Noll Tamásék tervezhetik az új óriáskórházat Dél-Budán
Esztrichet csak pontosan, szépen – itt az irányelv!
Ipari építészet és épületszerkezet-tan a Metszet 2018/6 számában
A Cseszneki Várban még nem látszik a 381 millió forintos fejlesztés
Ilyen még nem volt! Fotósuli építészeknek
Pro Architectura díjat nyert a Palatinus, a budafoki piac, a vizafogói templom, a kőbányai ügyfélszolgálat
„Az élet túl rövid ahhoz, hogy elsiessük”
Érdekes sportlétesítmények a VIII. Épületszerkezeti Konferencia programjában
Nyugat-Európában még mennek az expók? A Bau 2019 apropójánKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 9 (5 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások