hír exkluzív Bánáti Budapest Hartvig Múzeum SANAA Új Nemzeti Galéria

Az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette a bíróság


sebesp | 2019.01.22
Korábban a Néprajzi Múzeum, tegnap pedig az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítették – adták hírül a döntést Facebook-oldalukon a Ligetvédők. A tervező tőlünk értesült erről. Végül a Városliget Zrt. közleményt adott ki. Mi történt?

A CivilZugló Egyesület jogi képviselője az Új Nemzeti Galéria épületére kiadott építési engedély irataiba tavaly nyáron be akart tekinteni, azonban az immár egyfokúvá vált eljárásban a BFKH V. Kerületi Hivatala jegyzőkönyvben megtagadta az iratbetekintést. Az Egyesület ez ellen benyújtott keresete nyomán a bíróság az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét megsemmisítette, és az V. Kerületi Hivatalt új eljárás lefolytatására utasította. Így tehát a Néprajzi Múzeum után ennek az épületnek sincs építési engedélye jelenleg.

A bírósági döntés csak egy időre állítja le az építést. A munkálatokat addig nem lehet folytatni, amíg az építtető újabb engedélykérelmét új eljárásban el nem bírálják.

A Galéria épületére kiírt nemzetközi tervpályázat eredményeképpen a Pritzker-díjas japán SANAA tervezheti a múzeumi épületet, a Bánáti és Hartvig iroda közreműködésével.

A mai hírről megkérdeztük a tervezőket, akik tőlünk értesültek a fejleményekről. Az MTI-vel a Városliget Zrt. azt közölte: A hatósági eljárás során elkövetett, kisebb technikai hiba miatt vonta vissza a bíróság az új Nemzeti Galéria építési engedélyét.

Az MTI híre: "Az új Nemzeti Galéria kivitelezési munkálatainak előkészítése az előzetes terveknek megfelelően, ütemezetten halad. A Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése az új Nemzeti Galéria építési engedélyének kapcsán a beruházás szakmai tartalmát nem érinti, az a projekt kivitelezésében késést nem okoz – hangsúlyozta a Városliget Zrt.

Mint kiemelték, a döntés a hatósági eljárás során elkövetett, kisebb technikai hibára vezethető vissza, a megismételt eljárásban a hatóság minden bizonnyal korrigálni fogja ezt a hibát.
A Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. valamennyi feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait jogerős és végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre, így természetesen a projekthez kapcsolódó fejlesztések – beleértve az új Nemzeti Galéria kivitelezését is – jogerős és végrehajtható építési engedélyek birtokában indulnak meg – áll a közleményben.
A Ligetvédők Facebook-oldalán közzétett információk szerint az új Nemzeti Galéria épületére kiadott építési engedély irataiba a CivilZugló Egyesület jogi képviselője tavaly nyáron be akart tekinteni, ezt azonban Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Hivatala jegyzőkönyvben megtagadta.
A CivilZugló ez ellen benyújtott keresete nyomán a bíróság hétfőn az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt az új Nemzeti Galéria építési engedélyét megsemmisítette, és az V. Kerületi Hivatalt új eljárás lefolytatására utasította."

 

Forrás: a Ligetvédők facebook-oldala, MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások