Építési jog

Legolvasottabb

Legjobbak

Legújabbak

Értékes leleteket találtak a Citadellán – elkezdődött az erőd megújítása

Ware-Nagy Orsolya | 2020.11.27. 12:30

Jól halad a hosszú évtizedekig elhanyagolt és méltatlanul lepusztult Citadella megújításának előkészítése. A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással kezdődtek. Ezek során a Gellért-hegyen egykor állt csillagvizsgáló falmaradványait, egy értékes, első világháborús ágyútalpat, kelta, római és török kori érméket és kerámiákat is találtak a szakemberek. A következő lépésben megkezdődik Citadella belső udvarának megújítása, valamint a külső falak rekonstrukciója.

EXKLUZÍV

Csarnokokkal és a X. Épületszerkezeti Konferencia témáival foglalkozik a Metszet idei utolsó, 6. száma

Ware-Nagy Orsolya | 2020.11.27. 12:11

Immár hagyomány, hogy a Metszet utolsó számában a novemberi Épületszerkezeti Konferencia előadásainak alapját adó szakcikkeket is publikáljuk. Ezek mellé idén csarnoképületeket válogattunk, magyar és külföldi példák egyaránt bekerültek a 2020/6. számban bemutatott épületek közé. 

Németországban már épül az első 3D nyomtatással megvalósuló társasház

sebesp | 2020.11.27. 10:19

A Bajorországban található épület öt apartmant foglal magában összesen 380 négyzetméter lakóterülettel. A technológia rendkívüli szabadságot ad az építészeknek és rekordsebességgel dolgozik.

Stílusos nyílászárók bármilyen igényre

d.adel | 2020.11.27. 10:17

A Deceuninck Elegant névre hallgató profilrendszere a Német Dizájn Díj különdíját és a Red Dot Design Díját egyaránt elnyerte „terméktervezés” kategóriában. Az elismerés nem meglepő, hiszen a profilok megfelelnek a modern építészet által támasztott sokrétű elvárásnak, és egyúttal remek technikai paramétereket és hőszigetelést kínálnak.

Olasz építésziroda bevonásával alakul át a Dürer Kert területe

sebesp | 2020.11.27. 10:06

Újgenerációs épületegyüttes épül zöld környezetben, a Dürer Park projekt keretében iroda- és lakóházakkal újul meg az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület.

EXKLUZÍV

7,8%-os várható csökkenés idén az európai építési piacon

buildecon | 2020.11.27. 09:47

A 90. Euroconstruct online konferencián bemutatott új előrejelzés szerint idén 7,8%-os csökkenésre számíthatunk az európai építési piacon.

EXKLUZÍV

A műemlékvédelem szűkülő körei Pécsett 1951 és 2020 között – 4. rész

szikrisz | 2020.11.27. 09:25

Az alábbi cikksorozatban olyan pécsi épületeket mutatok be, melyek egykoron műemléki védettséget élveztek, de miután a műemlékjegyzékből törölték őket, rövidesen elbontásra is kerültek. A sorozat célja egy hiánylista összeállítása, valamint annak bemutatása, milyen épületek állnak ma az egykori műemlékek helyén.

Láthatalan jelenlét elszenesedett pengék között

sebesp | 2020.11.27. 09:13

A bangkoki IDIN Architects saját irodája visszafogottan húzódik meg a város házai között, kirakati megjelenés helyett az utcától elfordulva biztosít zavartalan körülményeket munkatársainak.

Proaktív tervezés, utólagos lejtésképzési lehetőségek

b_gabor | 2020.11.26. 12:49

A NEWCOM elnevezésű EU-projekt a Közel Nulla Energia szintű épületek lapostetőinek felújítási kérdéskörével kapcsolatos kérdéseinek külön képzési modult szentel1. Ehhez kapcsolódóan közöljük az alábbi írást az utólagos lejtésképzés és lejtéskorrekció lehetőségéről, melyet dr. Matolcsy Károly, az ÉMI nemzetközi tudományos főmunkatársa állított össze.

Konténerkúra

fuboma | 2020.11.25. 11:33

A szállításban használatos konténerek már számos vészhelyzetben léptek túl eredeti szerepükön, legyen szó természeti katasztrófáról, menekültek elszállásolásáról vagy éppen egy világjárványról, mivel minimális módosításukkal a gyorsan változó igényekhez könnyen adaptálható, rugalmas modulrendszer alakítható ki.

Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások