hír Bánáti Hartvig Építésziroda bánáti béla hartvig lajos

25 éves a Bánáti Hartvig iroda

Kötet is megjelent az évfordulóra


Csépé | 2022.02.04

Szép kiállítású kötettel ünnepli 25. évfordulóját a Bánáti Hartvig Építész Iroda. Az irodát a vátis Bánáti Béla és a Németországból hazatérő Hartvig Lajos eredetileg egy munkára alapította, de úgy tűnik, a próba bejött, mert a 25 éves iroda ma már 50 fősre nőtt, és számos jelentős munkát jegyez.

Az évfordulóra megjelent kötet 25+1 projektet tartalmaz, a plusz egy a saját irodájuk. Itt mutatták be a kötetet Matus István vezetésével. A Bánáti Hartvig irodát a kilencvenes évek végén talán a szerelt szerkezetekkel bánni tudás különböztette meg a többi irodától, számos friss ipari épület volt a portfóliójukban. Mára a műemléki munkáktól a társasházakon át a kísérleti épületekig számos területen kipróbálták magukat, és talán a kereskedelmi épületek tervezése az a terület, ahol újat nyújtottak, ahová – meglepő módon – minőséget tudtak csempészni. Hitvallásuk, hogy a megbízóval törődni kell, és adott esetben olyan területen is segítséget nyújtani – például a fenntarthatóság kérdéskörében – ahol nem is tudja, hogy segítségre szorul. A bevezetőben így írnak:

"25 év alatt az építészettel szembeni elvárások so­kat változtak. Most visszatekintünk az elért eredményeinkre, amelyekre büszkék vagyunk, de látjuk a tennivalókat is, amelyek értelmet adnak további munkánknak, amelyek megoldása személyes sikerélményt is jelent és öregbíti irodánk nevét. Noha a 25 év megszólít bennünket és összegzésre késztet, a jelen és a jövő mindig fontosabb volt számunkra. Ezért kezdődik ez a könyv az új irodánk bemutatásá­val, amely a jelenünk, mindennapjaink meghatározó tere, amelyben végre megtaláltuk azt a karizmatikus és minden munkatársunk számára tetsző alkotóteret, amire mindig vágytunk. Ez az iroda üzenet a jövőnek arról, hogy miként képzeljük el a jövő építészetét.

Azok a fogalmak, amelyeket a indulásunkkor tartot­tunk fontosnak – ráció, funkció, kommunikáció, jövőorientáltság – nem veszítettek jelentőségükből, de felzárkóztak melléjük olyan szempontok, amelyeket az alapításkor még nem tartottunk döntő fontos­ságúnak. A környezet szerepe felértékelődött, úgy is, mint városi kontextus, úgy is, mint bolygónk okos épí­tészettel megvédendő része. Többet áldozunk histo­rikus épületeink helyreállítására, felújítására, jobban ügyelünk meglévő értékes városképünk megóvásá­ra. Műemlékeink felújításakor mindig törekedtünk a korhűségre és az értékek megmentésére, azonban – ahogy korban távolodunk az építés idejétől – ez a szándék egyre erősebb lesz. Irodaalapításunk óta megújultak városaink terei, utcái, mi pedig ebben a megújítási munkában próbáltunk úgy alkotni, hogy az épített múlt tisztelete mellett formáljunk tereket a jövő igényeinek megfelelően."

A bemutatott épületek:

A BÁNÁTI + HARTVIG ÉPÍTÉSZ IRODA ÉPÜLETE
A BUDAPESTI NÉMET ISKOLA ÉS ANNAK BŐVÍTÉSE
CSALÁDI HÁZ A II. KERÜLETBEN
AQUINCUM LOGISZTIKAI KÖZPONT
AZ INDIAI KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGÉNEK BŐVÍTÉSE
A DRECHSLER-PALOTA REKONSTRUKCIÓJA
GONDOLATFOLYAMSZABÁLYOZÓ
D8 HOTEL
EDEN CITY CIPRUS PENINSULA RESORT
TISZA LAJOS IRODAHÁZ – AZ ORSZÁGHÁZ EGYKORI BÉRHÁZA
TÁRSASHÁZ A PAULAY EDE UTCÁBAN
AZ ASA GYÁLI HULLADÉKLERAKÓ TELEPE
KECSKEMÉT CAMPUS OKTATÁSI ÉPÜLET
CSALÁDI HÁZ A ZUHATAG SORON
VITALIS LAKÓPARK
A GLOBALL HOTEL BŐVÍTÉSE
GREEN COURT RESIDENCES
A WELLISCH-PALOTA REKONSTRUKCIÓJA
ÁRKÁD 2 BEVÁSÁRLÓKÖZPONT
ÁTRIUM TÁRSASHÁZ
ÓBUDA MIX PROJECT
A GERBEAUD IRODAHÁZ FELÚJÍTÁSA
TÁRSASHÁZ A FOGARASI ÚTON
BAUTRANS TRANSPORTA
TÁRSASHÁZ A DAGÁLY SÉTÁNYON
ÚJ NEMZETI GALÉRIA

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások