cikk BIM

A BIM előnyei, avagy miért nem készült el Petrocelli háza soha?


BDM | 2019.05.23

Egyszerű a válasz, mert nem használt BIM-et. Az ügyvéd úr a sorozat összes részében, a rejtélyes gyilkosságok kinyomozása mellett – mint tudjuk –, folyamatosan családi házuk építésén dolgozott feleségével (aki később Donna-ként a Dallasban is megjelent, akkor már mint Ray Krebbs felesége). De nem haladt az építkezés. Hogy miért?

Mert Petrocelli nem készítette el a BIM modellt, ami alapján könnyedén elvégezhette volna a szükséges benapozás-vizsgálatokat, hőtechnikai számításokat, pontos költségbecsléseket és egyéb elemzéseket, szimulációkat.
Az ügyvéd úr nem hangolta össze az egyes szakágak (építészet, szerkezettervezés, épületgépészet, kivitelezés stb.) működését.
Nem állt rendelkezésére a legfrissebb nyílászáró-konszignáció és más építőanyag-kimutatások, és ezért nem mentek flottul a beszerzések az építőanyag-kereskedésnél.
Vajon hősünk a kellő időben, még a tervezési fázisban elvégezte-e a szükséges ütközésvizsgálatokat, pl. az erre a célra fejlesztett célszoftverrel (Autodesk Navisworks)?

Ha az Autodesk felhőalapú BIM megoldásait (AutoCAD BIM 360) használta volna a kolléga, akkor akár a bíróságról, a gyilkossági tárgyalás közben is elérhette volna a verziókövetett terveit, módosíthatta volna őket, utasításokat adhatott volna hű segítőjének, Pete-nek.
Petrocelli mindig komoly centeket spórolt meg a parkoláson a Bíróság épülete előtt, de nem kellett volna ezzel foglalkoznia, ha BIM-et használ, hiszen a BIM-mel jelentős költségmegtakarítás érhető el, mivel a változáskövetésből adódóan a pótmunkák nagy része elkerülhető.
Ugyanakkor BIM-mel természetesen több ideje maradt volna a védence érdekében folytatott nyomozásra, mivel a BIM egyik nagy előnye, hogy használatával a projektek időtartama jelentősen csökkenthető.
Addig soha nem jutott el a dolog, mert a sorozatban soha nem épült fel a ház, de a megvalósulási tervek elkészítését is segítette volna a BIM, hogy milyen termékek, berendezések kerültek beépítésre, milyen változtatásokat eszközöltek a terveken a kivitelezés során.
Összefoglalva, a BIM technológiával jelentős idő- és költségmegtakarítás érhető el, pontosabb tervezés érhető el, a hibák és az pótmunkák kiszűrhetőek, hatékony együttmüködés jöhet létre az építési folyamat szereplői között mindvégig, a projekt teljes életciklusán keresztül.
Így ha az ügyvéd úr BIM eszközöket használt volna az építkezésén, akkor sokkal több ártatlanul megvádolt 100%-os gyanúsítottat tudott volna felmentetni az izgalmas, visszaemlékezésekkel tarkított végtárgyalásokon.

Biztos vagyok benne, ha Petrocelli ma építkezne, akkor BIM-et használna.

(X)

(A Petrocelli 1980-as években Magyarországon is nagy sikerrel vetített, negyvennégy részes amerikai bűnügyi tévéfilmsorozat. A sorozat címszereplője, Tony Petrocelli egy-egy eleve vesztésre álló büntetőjogi (többnyire emberölési) ügyben vállalja el a vádlott jogi védelmét és végül bebizonyítania védence ártatlanságát. A sorozat egészén végigívelő komikus háttérmotívum, hogy Petrocelli és felesége, Maggie a városka szélén álló lakókocsiban él, s szabadidejükben a soha el nem készülő téglaházuk építésén fáradoznak. Petrocelli notóriusan igyekszik elbliccelni a parkolási díjat, szívesen spórol.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások