hír Magyar Építészeti Múzeum

A Városligeti fasorba költözik a Magyar Építészeti Múzeum


sebesp | 2017.11.09
A Városligeti fasor 9–11. szám alatti ingatlanegyüttesbe (az egykori BM kórház épületeibe) költözhet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által fenntartott Magyar Építészeti Múzeum (MÉM), amely a kormány határozata értelmében Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtá (MÉM-MDK) bővül.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett kormányhatározat szerint a Magyar Építészeti Múzeum építészeti-építészettörténeti gyűjteményének, valamint a műemlékvédelmi tudományos gyűjteményeknek a megóvása, védelme, megfelelő ingatlanban történő elhelyezése, gyarapítása, közzététele, nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetése, állandó és időszaki kiállításokon történő bemutatása és társadalmi hasznosulása nemzeti érdek.

A kormányhatározat kiemelt feladatként jelöli meg a MÉM mint építészeti-építészettörténeti gyűjtemény építész- és belsőépítész-életművekkel történő bővítését, megóvását, gondozását és egyben tartását.

A kormány egyetért a MÉM építészeti-építészettörténeti gyűjteménye, valamint a műemlékvédelmi tudományos gyűjtemények (tervtár, fényképtár, könyvtár, archív irattár és kézirattár) történetileg kialakult integritását elkülönítetten megőrző, ugyanakkor egyetlen intézményben (MÉM-MDK) történő működtetésével, melynek fenntartója az MMA.

A műemlékvédelemmel, az épített kulturális örökség elemeivel és védelmükkel összefüggésben keletkezett köziratok dokumentumtára a MÉM-MDK műemlékvédelmi gyűjteményeihez kapcsolódva az elhelyezését követően ezen a szakterületen országos hatáskörű közlevéltárrá alakul. A Magyar Művészeti Akadémia így a MÉM-MDK útján kulturális örökségvédelmi szakértői és tudományos tevékenységgel segíti majd elő a kulturális örökségvédelmet.

Ezen feladatok ellátására november 15-től jogutódlással a MÉM-MDK személyi állományába kerül a Miniszterelnökség állományából 20 fő, a Budavári NKft. állományából 5 fő gyűjteményi, tudományos, dokumentálási és irattári munkatárs.

Az egykori BM kórház ingatlanegyüttese az MMA tulajdonába kerül és felújítva alkalmassá teszik az építészeti-építészettörténeti gyűjtemény és a műemléki tudományos gyűjtemények védelmére, szakszerű restaurálására, digitalizálására, feldolgozására, magyarországi és nemzetközi kiállításokra történő előkészítésére; kiállítások bemutatására; a gyűjtemény elhelyezéséhez hosszú távon szükséges raktározási infrastruktúra kialakítására, valamint nyilvános kutatószolgálat működtetésére.

A MÉM-MDK 2017. évi működtetésére és a többi feladat ellátására, illetve előkészítésére a kormány az idei költségvetés terhére 390,4 millió forint átcsoportosítására rendelkezett az MMA javára.

A beruházás előkészítésére 2018-ban egyszeri jelleggel 465 millió forintot biztosít a kormány a Magyar Művészeti Akadémia számára, míg a gyűjtemény gyarapítására és gondozására jövőre egyszeri jelleggel 274 millió forint áll az MMA rendelkezésére.

A MÉM-MDK 2018-as működtetésére egyszeri jelleggel 404,3 millió, majd 2019-től 2021-ig évente egyszeri jelleggel 274 millió forintot ítélt meg a kormány, 2019-től pedig a MÉM-MDK folyamatos működtetésére tartós, bázisba épülő jelleggel 264,2 millió forint összegben biztosít majd forrást a költségvetés.

A Miniszterelnökségtől az MMA-hoz kerülő feladatok ellátására a kormány az idei költségvetésből 10,1 millió, jövőre pedig 124,6 millió forint átcsoportosítását rendelte el.

A Magyar Művészeti Akadémia január 1-jén vette át Magyar Építészeti Múzeum fenntartói feladatait az ekkor megszűnt Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól. A Forster Központ személyi állományából akkor négyen kerülnek az MMA-hoz, 70-en pedig a Miniszterelnökséghez.

(MTI)


Az összevont telken két szanatórium áll, illetve állt. Dr. Herzl Manó egyetemi magántanár nyitotta meg 1897-ben belgyógyászati, sebészeti és nőgyógyászati Fasor szanatóriumát, mely 1894-1903 között épült Gresham palotát is jegyző Quittner Zsigmond tervei szerint. A kivitelező Mann József volt.

Forrás: Mierzsébetvárosunk.blog.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások