hír díj Pro Architectura Díj

Átadták az idei Pro Architectura díjakat


sebesp | 2021.10.28

Építészek, tervezők, kivitelezők, irodák teljesítményét ismerték el a Pro Architectura díjak átadásán csütörtökön Budapesten. Jól teljesítettek a felújítások és a közpénzből megvalósuló projektek.

A minőségi magyar épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, az építészeti szemléletformálásban és egy jeles építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységéért tíz díjat adtak át, ezekhez egy-egymillió forint összegű pénzjutalom és oklevél jár.

Az építészeti alkotás kategóriában vehetett át elismerést Máté Tamás és Vass-Eysen Áron a tahitótfalui Műteremház megalkotásáért; Tóthfalusi Gábor a Sütő András erdélyi író egykori gyulafehérvári lakóháza felhasználásával kialakított szociális-innovációs és életminőség-fejlesztő központért kapta meg az elismerést.

A Magyar Állami Operaház Műhelyházának létrehozásáért a Középülettervező Zrt. csapatát díjazták, így a közelmúltban elhunyt Marosi Miklóst (elismerését lánya vette át), Ács Istvánt, Ökrösné Pernesz Ágnest és Rabie Aniszt. M. Miltényi Miklós a Somogy megyei Alsóbogáton található több száz éves magtár épület felújításáért kapott díjat; Kuli László a budajenői skót-bencés rendház oktatási és igazgatási központtá alakításáért; Molnár Csaba, Bach Péter, Halmai Dénes és Terbe Rita a józsefvárosi neobarokk Károlyi-Csekonics Palota felújításáért; Vasáros Zsolt a Liget Budapest részeként létrejött Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központért.

Életművéért ismerték el Bugár-Mészáros Károly György egykori miniszteri biztost, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatóját; építtetőként díjazták a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságot a kőszegi, egykori bencés rendház felújításával létrehozott Benedict Hotelért; közreműködő kivitelezőként pedig Kelecsényi Gergely kapott Pro Architectura díjat a Párizsi Udvar Hotel épületkerámia-restaurátori tervezési feladatainak összefogásáért.

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások