hír exkluzív tervek luxushotel Tatai Öreg-tó

Az antiépítészet vajon meggyőzi a tataiakat?


sebesp | 2020.11.17

A helyiek hangos tiltakozását követően az Öreg-tó partjára tervezett hotel teljesen átdolgozott tervivel állt elő a beruházó. A látványtervek azt sugallják, mintha csak egy új hegy kerülne a lovarda mögé, valójában egy négyszintes szálloda.

Az év elején országos figyelem középpontjába került Tata az Avalon Kft. által kezdeményezett tóparti luxushotel terve miatt. A város lakói elsősorban a négyszintesre tervezett épület által jelentősen megváltozó látvány, és a szinte érintetlen, védett természeti környezetet átalakítása miatt aggódtak. A veszélyhelyzeti intézkedések ugyan nehezítették a tiltakozást, ennek ellenére demonstrációkkal és aláírásgyűjtéssel adtak hangot véleményüknek.

A beruházó nem adta fel elképzeléseit, és a napokban új látványtervekkel állt elő közösségi oldalán. A koncepcióval láthatóan arról próbálják meggyőzni az ellenzőket, hogy a területen nem lesz a látványt rontó új épület, minden zöldebb lesz, mint valaha. A teljesen zöldbe csomagolt dombszerű építményből szinte csak a szálloda ablakainak üvegszalagjai csillannának ki, a vendégek növényekkel beültetett teraszokról élvezhetnék a látványt. A földből organikusan kiemelkedő zöldtetős halmot üveghullám kötné össze a meglévő egykori lovarda épülettel. A 120-ról 95-re csökkentett szobaszámú hotel látványtervei azt akarják sugallni, hogy mind látványban, mind a zöldterület tekintetében kisebb változást jelent, mint a korábbi tervváltozat. Kérdéses ugyanakkor, hogy a zöld futónövények az év hány hónapjában, és milyen mértékben takarják majd el a teraszosan lépcsőző betonszerkezetet.

A növénytakaró alá rejtett antiépítészet európai unikumának beharangozott szállodát talán idővel valóban benövi a növényzet, bár meg kell jegyezni, ehhez hasonló méretű, teljesen zöldbe bugyolált épületek nem véletlenül elsősorban kiegyensúlyozottabb klímán jelentek meg ezidáig, mivel a nagy téli nyári hőmérséklet-különbség és az évszakok során nagymértékben eltérő csapadékmennyiség miatt a valódi növényzer fenntartása könnyen ütközhet nehézségekbe. Kérdés, a tataiakat megelégednek-e a stílusváltással, vagy a zöld szőnyeg alá is benéznek majd álláspontjuk kialakításakor.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások