hír exkluzív cikk buildecon euroconstruct

Az európai építési piac kihívásai 2020 után

88. Euroconstruct Konferencia Összefoglaló


buildecon | 2019.12.10

A 88. Euroconstruct Konferenciát a szervezet lengyel tagintézete rendezte Varsóban, melynek legfontosabb megállapításait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

2018-ban a 19 Euroconstruct ország építési teljesítménye körülbelül 1600 milliárd eurót tett ki. Még öt év folyamatos növekedés után is ez még mindig jóval a 2008-as pénzügyi válság előtti csúcs alatt van, mely elsősorban Spanyolországnak és Olaszországnak tulajdonítható. Viszont a 15 nyugat-európai ország közül 10 magasabb teljes építési volument ért el 2018-ban mint 2007-ben. Spanyolország építési piaca több mint négyszer kisebb, mint 2007-ben – négy egymást követő év növekedése ellenére is. Olaszországban az építőipari termelés egyharmadra csökkent. Ezenkívül Írországban is ilyen drasztikus csökkenés volt tapasztalható. Ezzel szemben a lengyel építési teljesítmény 2018-ban 63%-kal volt magasabb, mint 2007-ben. Az országok közötti különbségek tehát továbbra is nagyok.

A jelenlegi középtávú Euroconstruct előrejelzés az európai építés további bővülését mutatja, ám a növekedés lassulni látszik. A világkereskedelmi válság csökkenti az ipari termelést és a beruházási hajlandóságot Európában. És bár a legfrissebb makrogazdasági előrejelzések nem feltételeznek egy globális válságot, az éves GDP növekedés 2020-2022-ben viszonylag alacsony lesz.

A jó gazdasági mutatók viszont (háztartások jelenlegi stabil vásárlóereje, kedvező finanszírozási feltételek, magasabb vállalati nyereség, folyamatos igény az infrastruktúrára és az erősebb/új környezetvédelmi előírások) kedveznek az építőiparnak. Az építési piacot befolyásoló tényezők többsége az építési teljesítmény növekedésére utal az elkövetkező években, bár alacsonyabb mértékben.

A 2018-as 3,2%-os növekedést követően, 2019-ben az Euroconstruct térségben az építési növekedés várhatóan 2.3% lesz, és 2020-2022-ben várhatóan körülbelül 1%-on stabilizálódik majd. Egy trendforduló is megfigyelhető:  az új építés, mely az elmúlt öt évben erősen növekedett, gyengülni látszik, miközben a felújítási piac kilátásai sokkal kedvezőbbek.

A 2020-2022 közötti időszakban az összes főbb építőipari alágazat valószínűleg alacsonyabb átlagos éves növekedést fog majd elkönyvelni. Az előrejelzés szerint a mélyépítés várhatóan 2,2%-kal, a nem lakásépítés 1%-kal, a lakásépítés pedig csak 0,5%-kal fog növekedni. Regionális szempontból előreláthatólag Írország mutatja majd a legerősebb kumulált növekedést 2019-2022 között 30,1%-kal, míg Magyarország a második a sorban 16,6%-os előrejelzett növekedéssel, majd őt Lengyelország követi +15,4%-kal.

Európa legnagyobb építési piacainak kilátásai a legkedvezőtlenebbek. A német építési piac bővülése várhatóan a 2019-es 0.8%-os növekedés után megáll, és a 2020-2022 közötti időszakra előreláthatólag valamivel 2% feletti kumulált csökkenés várható. A beruházások különösen az új kereskedelmi épületekben és az infrastruktúra szegmensben lesznek alacsonyak. Franciaország építési kilátásai is hasonlóan kedvezőtlenek, bár a visszaesés ott várhatóan kisebb lesz. Még rosszabbak az északi országok közül Finnország és Svédország kilátásai: ők a következő három évben csökkenő építési teljesítményre számíthatnak.

Interaktív grafikon: http://www.euroconstruct.org/ec/press/pr2019_88

Forrás: 88. Euroconstruct Konferencia, Varsó
Euroconstruct tanulmányok rendelése: https://www.buildecon.com/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások