pályázat tervek

Bálnalesen a sarkkörön túl


sebesp | 2019.11.08

Egy földből kiemelkedő hullámmal nyerte Dorte Mandrup dán építész irodája a sarkvidéki bálnamegfigyelő tervezésére kiírt pályázatot. A "Bálna" szinte észrevétlenül simul bele a tengerparti tájba Andenes norvég város közelében, amely a világ egyik legjobb területe a nagy tengeri emlősök megfigyelésére.

Andenes az Andøya sziget legészakibb részén helyezkedik el, a sarkkörtől 300 km-re északra. A távoli észak más részeihez képest az öböl-patak barátságos éghajlatot teremt, míg a robusztus hegyek és a hatalmas óceán drámai tájat alkotnak, amely a víz felszíne alatt folytatódik. A parttól csupán néhány tengeri mérföldnyire fekszik a Bleiksdjupa mélytengeri árok, ahol a vándorló bálnák rendszeresen keresztülhaladnak.

A nemzetközi pályázaton nyertes, többek között a BIG és a Snøhetta munkáit is maga mögé utasító terv célja, hogy tudatosan ösztönözze a bálnák és környezetük megértését és megóvását Norvégiában – a világ azon három országának egyikében, amely lehetővé teszi a kis bálnák kereskedelmi vadászatát.

Az ívelt tetőfelületet kő borítja, amelynek hatalmas hullámot rajzoló kontúrja hangsúlyozza a táj és az épület közötti formai kapcsolatot. Az épület nemcsak beleilleszkedik a tájba, de egyúttal egy kiegészítő elemet is hozzáad. A tető parabolikus formáját a helyszín három magaspontja határozza meg. A szigetek felé kinyíló nagy üvegfalak tovább erősítik a táj és az épület közötti kapcsolatot, vizuális kapcsolatot teremtve a kiállítási terek és a természeti környezet között.

Az épületben kiállítási terek, irodák, kávézó és üzlet létesül majd. Dorte Mandrup terve arra példa, hogy milyen módon lehet tiszteletben tartani a környezetet azzal az ambiciózus céllal összehangolva, hogy a megvalósuló projekt a művészet, a tudomány és az építészet erőinek összefogásával buzdítson a vadon élő állatok védelmére. A pályamű alapján várhatóan 2022-ben nyílik meg a bálnamegfigyelő látogatóközpont.

Forrás: Dorte Mandrup

 

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások