hír exkluzív rendezvény cikk Építészkongresszus közti Nemzetközi Építészkongresszus Skardelli György

Puskás Aréna: bemutatkozik a helyszín – Skardelli György / Építészkongresszus 2020


Ware-Nagy Orsolya | 2020.02.10

A 2020. évi, XVII. Nemzetközi Építészkongresszus hívószava: Ép-ítés, gyógyító építészet. Idei helyszínünk a Puskás Aréna új Konferenciaközpontja. A délutáni kávészünetet követően Skardelli György tervező mutatja be a Puskás Aréna épületét, amelyet a kongresszus zárásaként vezetett séta keretében meg is tekinthetik a résztvevők.

Megkezdődött a jelentkezés az Építészkongresszusra: jelentkezéshez és a tervezett program megtekintéséhez kattintson ide!

Időpont: 2020. március 6., péntek
Helyszín: Puskás Aréna új konferenciaközpontja (1146 Budapest, Istvánmezei út 3-5.)

Skardelli György Ybl-, Pro Architectura, Prima Primissima díjas építész. 1980-ban diplomázott a BME Építészmérnöki Karán, azóta a – (Középülettervezõ, majd) – Közti Zrt. tervezõje. 1988-ben végzett a Mesteriskola IX. ciklusán. 1990 óta mûteremvezetõ, stúdióvezetõ. A Fõvárosi és a Központi Tervtanács tagja, 2007-tõl BME Építészmérnöki kar, Gyõr SZIE Építészmérnöki kar Diploma bizottsági elnök, 2010-tõl a Széchenyi Irodalmi és Mûvészeti Akadémia, 2013-tól a Magyar Mûvészeti Akadémia rendes tagja.

A Puskás Aréna épületét a Metszet 2019/6. számában mutattuk be. Néhány gondolat Mizsei Anett cikkéből: *

"Az épülettömeg leköveti a felfelé táguló, merészen ívelt aréna alakját. Dacolva a városi helyszínnel és környező intézményi és lakóterületek sűrűségével, a stadion önálló aurával, viszonylag tág térrel, több irányból nyíló rálátásokkal rendelkezik. Szabadon körüljárható, áttört szerkezete ellenére önmagába forduló kerek egész."

"A funkció, vagyis a használat jellege, az a tény, hogy az épületburoknak ez esetben nem szükséges hőtechnikai buroknak is lennie, felszabadította a tervezőt számos kötöttség alól. A fűtetlen tereket monolit vasbeton szerkezetek határolják, nincs szükség szigetelések, többrétegű üvegszerkezetek és bonyolult hőhídmentes csomópontok kialakítására. A moderntől örökölt esztétikai kívánalmak karcsú pengék, nyersen
maradó felületek ipari szikárságában öltenek formát."

"Szerkezeteinek zömét a helyszínen készítették, a lelátó gerendarendszere és panelei előregyártottak. A tetőt tartó „kardok”, a pengeszerűen égbe nyúló monolit oszlopok a helyszínen e célra létrehozott üzemben, előregyártva készültek. Az alapvetésként meghozott döntés, a modernista hagyományok folytatása nem kevesebbre vállalkozik, mint átmenteni valamenynyit Dávid Károly szellemi örökségéből egy új generáció számára."

* Mizsei, Anett: "Korszakok közt horgonyzó csillaghajó", Metszet, Vol 10, No 6 (2019), pp 12-21, DOI: <10.33268/Met.2019.6.1>.

Tekintse meg a Közti további munkáit honlapjukon!

A Metszetre itt lehet előfizetni.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások