cikk

Far from Ordinary – Minden, csak nem szokványos


d.adel | 2021.05.01

A Dorte Mandrup Architekter által tervezett, az impulzív, ökonomikus Malmö részét képező új AURA épület mindössze körülbelül 20 perc bicikliútra fekszik a világ leghíresebb virágüzletétől, melyet 1968-ban Sigurd Lewerentz épített, mikor Malmö még egy füstös iparváros volt.

A város mai arcát az ipar és a „New Economy” ismétlődése jellemzi. Az AURA, melyet 2018-ban adtak át, az újat képviseli a városban, és aranyban csillogó tetejével büszkén hirdeti is ezt.

Húszpercnyi város

Húsz perc, ennyire van szükség. Malmö ez alatt az idő alatt több, különböző arcát mutatja meg. Tájképszerű parkok, közösségi kertek és elegáns új építésű lakóparkok, mint például a Nya Sorgenfri mellett halad el az út. Az út jobb és bal oldalán megszűnő ipari területeket váltanak le tudatosan az igényes lakóépületek. Néhány homlokzaton rozsdavörös corten acélt láthatunk, míg néhány épület zöldhomlokzattal rendelkezik. A Nyugati-kikötő előtt, a Västra-Hamnen lakótömb közelében, mely 2016-ban Malmöt az OECD „Leginnovatívabb városok” listájának negyedik helyére juttatta, már látszik az AURA aranyszínű Prefalz teteje, ahogy megcsillan a napfényben.

Az üzletház

Az AURA egy régi kikötői területen újonnan épült üzletház, mely a régi malmöi üzletházak szellemét hordozza. Noel Wibrand, az AURA építéséért felelős projektmenedzser az épületet egy „nagyon hagyományos házként” jellemzi, „egyszerű struktúrával”. Ennek ellenére az építészek szakítottak a hagyományos tetőformával, mikor azt négy különböző irányban lejtették: metszetben az épület a klasszikus kikötői üzletház formáját mutatja, míg oldalnézetben dinamikussá válik. A meredek tetőhajlásszög két szintet és rengeteg teret rejt. Míg az oromfalakon reprezentatív irodákat helyeztek el, addig az épület közepén talált helyet a gépészet.

Tető a földön

A tetőt négy részben, a földön szerelték össze, majd mindössze három nap alatt felemelték az épületre. Ez igen kényes pillanat volt, hiszen a kész tetőnek el kellett viselnie az emelésből adódó feszültséget és csavarodást. Az építészek és az építésvezető ma már magabiztosan és kicsit viccesen mesélik, hogy az AURA teteje teljesen hétköznapi. Egyedül a bádogos említette meg, hogy „egy ekkora tető felemelése egyedülálló volt”. A tető acélszerkezetét 2000 m2 Prefalz lemezzel burkolták, melynek a bevonatát a PREFA egyedileg gyártotta le. Az újonnan kifejlesztett szín neve „Jaisalmer-2525 arany”, mely nevét az indiai Jaislamer városról kapta, ami aranyló csillogásáról híres. Wibrand kiemelte továbbá, hogy a színnek illeszkednie kellett az üzletház betonhomlokzatának egyedi színéhez is, melynek alapját egy Észtországban bányászott homok adja.

Anyagminta, makettek és digitalizáció

„Létezik az úgynevezett gazdasági realitás, ami az építészetben fontos szerepet játszik” – mondja Noel Wibrand, aki későn iratkozott be az egyetemre, sokáig kivitelezéseken dolgozott, így gyakorlati ember. Számára mindig is fontos volt az anyag, és az, hogy abból hogyan lesz építészet – nem csupán falak és tetők foglalkoztatták. Az AURA homlokzata és a tetőfedés anyaga iránti lelkesedését le sem tagadhatná.

(X)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások