Ware-Nagy Orsolya | 2019.04.15

Valamivel este 7 óra előtt gyulladt ki a párizsi Notre Dame tetőszerkezete.
 

Az első híradások szerint az éppen folyó felújítási munkálatok során kapott lángra a gótikus katedrális tetőszerkezete. A keletkező kárt egyelőre csak találgatni lehet. 

Nem sokkal 8 óra előtt ledőlt a teljesen kiégett, négyezet feletti huszártorony.

A képek és videók tanúsága szerint a szerkezet a hossz- és keresztház találkozásánál ég, a lángok nem érték el sem a szentélyt, sem a két tornyot.

Több mint 400 tűzoltó dolgozik az oltáson, de szóvivőjük szerint "nem biztos, hogy meg tudják menteni" az épületet.

Este 11 óra után a tűz gyengülni látszik, a két torony biztonságban van. Továbbra is dolgoznak az oltáson; egy tűzoltó komolyabb sérülést szenvedett. A tűzoltók tudosítása szerint a tetőszerkezet 2/3-a megsemmisült.

A templomban éppen miséztek, amikor a tűzjelző riasztó megszólalt, meséli François-Xavier Lochet (70), aki részt vett az esti misén. Az emberek eleinte nem is vették komolyan a figyelmeztetést, mígnem egy rendőr felszólította a papot és a híveket, hogy hagyják el az épületet. A környékről a lakókat és a turistákat evakuálták, de több videófelvétel készült arról, hogy a katedrálistól kissé távolabbról sokan nézték az égő tetőszerkezetet, miközben énekeltek és imádkoztak. A francia katolikusok világhírű templomában mindennap tartanak misét, amelyen helybéliek és turisták egyaránt részt vesznek.

Éjfél után nyilatkozott Emmanuel Macron miniszterelnök: az elképzelhető legrosszabbat sikerült elkerülni, hiszen az épület főbejárati toronypárja és homlokzatai nem sérültek meg a tűzben. A tűz ekkorra már jelentősen gyengült. "Együtt fogjuk újjáépíteni a katedrálist" – ígérte meg, és azt is elmondta, hogy számít az adakozókra a következő évek rekonstrukciós munkáihoz.

Forrás: ArchDaily, The Telegraph

A lángokat biztos mindenki megnézte a kedvenc híroldalán, nézzünk inkább egy érdekes filmet a katedrálisról:

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások