sebesp | 2016.02.25
Milliárdosok, fejlesztők és szomszédaik harca az Építészeti Filmnapok egyik bemutatóján.

Ahol az egekbe szöknek az ingatlanárak, ott az épületek is az egekbe szöknek. A tétel Londonra feltétlenül igaz, bár ezt még a brit fővárosban sem engedélyezik akárhol. A legdrágább negyedekben csak egy-két emeletes sorházak vannak, így lefelé kénytelen venni azirányt, aki megnövelné a házát.

A 8. Budapesti Építészeti Filmnapok keretében március 6-án vasárnap vetítik a Toldi moziban a Milliós földalatti háború című dokumentumfilmet, mely ezekről a különleges ingatlanokról és arról az elkeseredett harcról szól, amit az ott élők folytatnak ellenük.

A földalatti szinteknek több funkciója is lehet. Ha csak a hagyományosakat vesszük, mondjuk a fényt egyáltalán nem igénylő mozitermet, a borospincét, egy squashpályát, vagy esetleg az úszómedencét, már akkor is rengeteg helyet nyertünk. De ügyes világítóaknákkal és más trükkös építési eljárásokkal komplett apartmanokat lehet kialakítani a föld alatt.

Senki ne valami gagyi szuterénre gondoljon. A dolog ott kezdődik, hogy sokkal nagyobb a belmagasság, mint egy hagyományos pincénél. Vannak, ahol több szint mélységű földalatti "átriumokat" alakítanak ki, amelyek a különböző szinteket teszik szellősebbé, világosabbá.

A filmben olyan bemutatott metszetrajzok egy kétemeletes ház földszintje alatt nagyjából akkora lakórészt ábrázolnak, mint az egész ház felette.

Az egész kivitelezés szigorúan csak a saját telken, általában egy autóbeállónyi előkertben zajlik, az utcai járókelők zavarása nélkül. A járdát nem foglalják el, senkinek nem kell kerülgetni a kivitelezőket, átmenni a másik oldalra. Van, ahol mindezt zárt rendszerben teszik, zsákokban hordják el az akár több száz köbméternyi földet.

A szomszédságban élők persze ellenzik az akár három évig is elhúzódó munkákat, de nem nagy sikerrel. Az elmúlt tíz évben mintegy 2000 hasonló pincét alakítottak ki, egyes utcákban egyszerre akár három-négy építkezés is folyhat.

Forrás: Index.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások