sebesp | 2021.05.23

Egy év késéssel végül megnyitotta kapuit a Velencei Építészeti Biennálé "Hogyan élünk majd együtt?" címmel.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban elhalasztott Velencei Építészeti Biennálét szigorú járványvédelmi intézkedések mellett rendezik meg.

A kiállítás mottója: How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni?). A biennálé főkurátora Hasim Szarkisz libanoni-amerikai építész.

"Új szerződésre van szükségünk a terekkel kapcsolatban. Az egyre szélesedő politikai megosztottság és a növekvő gazdasági egyenlőtlenségek összefüggésében arra kérjük az építészeket, hogy képzeljék el azokat a tereket, amelyekben közösen együtt élhetünk" – fogalmazott a biennálé honlapján Szarkisz.

A rendezvényre 46 országból 112 kiállítót hívtak meg. 63 ország jelentkezik nemzeti kiállítással, közülük Azerbajdzsán, Grenada, Irak és Üzbegisztán első alkalommal.

A Giardini parkban álló magyar pavilon Othernity – Modern örökségünk újragondolása című kiállítása, melynek kurátora Kovács Dániel, tizenkét modern budapesti épület újragondolásán keresztül a regionális építészeti identitás újrafogalmazására tesz kísérletet.

A Velencei Építészeti Biennálé november 21-ig látogatható.

A nemzetközi kiállítás zsűrijét Kazuyo Sejima (Szedzsima Kazujo) japán építész vezeti. Az építészekből álló zsűri tagjai között van a perui Sandra Barclay, a libanoni Lamia Joreige, a Skóciában élő ghánai Lesley Lokko és az olasz Luca Molinari. A zsűri augusztus 30-án hirdeti ki díjait.

A megnyitón életművéért Rafael Moneo spanyol építészt jutalmazták. Szarkisz generációja egyik legmeghatározóbb építészének nevezte Moneót gyakorló építészként, oktatóként és tudósként. Mint felidézte, nevéhez fűződik a San Sebastián-i Kursaal Kongresszusi Központ és Auditorium, Madridban a Prado Múzeum és az Atocha pályaudvar, valamint a Los Angeles-i székesegyház építése. Rafael Moneo elismeréséhez kapcsolódóan egy kisebb kiállítást is rendeztek, amelyen makettek és emblematikus képek mutatják be a spanyol építész munkáit.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások