sebesp | 2023.04.27

Pakisztán első női építészét, Yasmeen Larit nevezte meg a 2023-as Royal Gold Medal kitüntetettjének a RIBA – „nyugdíjba vonulása utáni” munkája elismeréseként, aki hátrányos helyzetű és katasztrófa sújtotta közösségeket segített, és környezetbarát tervezési megoldásokat valósított meg.

Miután az Egyesült Királyságban tanult, Yasmeen Lari úgy döntött, hogy visszatér Pakisztánba, ahol ő lett az ország első női építésze. Ezt követően jelentős kihívásokkal küzdött, hogy megalapítsa saját, sikeres irodáját, ahol jelentős kormányzati, üzleti és pénzügyi intézmények tervein dolgozott.

Bár elismeri a gyakorlatban betöltött szerepének fontosságát, mint a pakisztáni változások szimbóluma, 2000-es nyugdíjba vonulása óta végzett munkáját tiszteli a Királyi Aranyérem.

Lari a férjével együtt alapította a Heritage Foundation of Pakistan-t, amely az elmúlt 23 évben ötletesen és kreatívan reagált számos jelentős természeti katasztrófa – földrengések, árvizek és konfliktusok – által okozott fizikai és pszichológiai károkra Pakisztánban. Munkája abban tűnik ki, hogy olyan robusztus, intelligens, de egyszerű építészeti tervek kidolgozására összpontosított, amelyek lehetővé teszik a bajba jutottak számára, hogy saját szükségleteikre építsenek a rendelkezésre álló katasztrófatörmelék felhasználásával. Ez az újrahasználat és újraalkotás egy nagyon eltérő, de egyben nagyon releváns modell, amely az embereket a folyamat részesévé emeli.

Folytatva az építészeti tevékenységben rejlő lehetőségek további tesztelését, Lari kifejlesztett és megosztott egy saját tervezésű és kivitelezésű menedékház modellt, amely a könnyen elérhető bambusz felhasználásával gazdaságos és esztétikus merevített kereteket hoz létre a lakhatás biztosításához. Ez egy olyan szerkezeti és burkolati modell, amely kielégíti a hosszú élettartam, a laza illeszkedés és az ő esetében a nulla szén-dioxid-kibocsátás igényét. Lari építészeti tevékenységében benne rejlik a nagyvonalúság, amely reagál a szükségletekre, segíti a közösségeket a kézműves készségek fejlesztésében, és mindig hasznosítja a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Lari tervei alapján valósult meg 60 000 Chulah sütő szerkezet, amely a hagyományos pakisztáni tűzhely házilag elkészíthető változata, javítja az ételkészítés folyamatát, a higiéniát és a minőséget, miközben közösségi helyet teremt. Lari, aki mindig azon dolgozik, hogy a legnehezebb időkben is megerősítse a kihívásokkal teli közösségeket, legutóbb egy olyan rendszer terveit dolgozta ki, amely lehetővé teszi 100 menedékhely felépítését négy nap alatt.

Lari jelenleg a történelmi Lahore kulcsfontosságú negyedének újragondolásán és felújításán dolgozik, munkáját az anyagok és épületek újrahasznosítása iránti elkötelezettségére alapozva.

Lari hozzájárulása a szakmagyakorláshoz különböző munkamódszereket határoz meg, utat mutatva a nemzetközi építész szakma számára, hogy miként lehet egyre hasznosabb szerepet játszani abban, hogy segítse a közösségeket abban, hogy segítsenek magukon, miközben reagálnak a klímaváltozásra is.

Az építészetre, mint teljes és létfontosságú társadalmi, kulturális, gazdasági és esztétikai modellre tekint, és kiemeli az „alacsony költségű, nulla szén-dioxid-kibocsátás, zéró hulladék” elveit, ezeket tekinti a legfontosabbaknak korunk szakmagyakorlói számára.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások