sebesp | 2018.04.29
Munkák, alkotótársak, tanítványok címmel látható Salamin Ferenc életmű-kiállítása a Vigadó Galériában

Salamin Ferenc eddigi életművének bemutatása a megépült épületek, tervek megjelenítésén túl az alkotótársak, valamint a tanítványok munkáinak, a közös tevékenységnek az előtérbe helyezésével történik. A kiállító életműve egységes, alkotói korszakai szervesen épülnek egymásra. Az indulást mestere, Makovecz Imre egyedisége határozta meg, az építés jóval több volt önmagánál, kifejezte a világnézetet, a közösség erejét, a hely szellemét, a Kárpát-medencei gondolatot.

A későbbi keltezésű alkotások a helyi identitás megőrzését és folytatásának fontosságát mutatják. A Tokaj-hegyaljai karakter kutatása, és értő, indirekt, mondhatni művészi prezentálása adja épületeinek fő gondolatát. Napjainkra Salamin Ferenc építészete egy olyan csendes, méltóságteljes építészetté nemesült, amely figyel a genius locira, de játékosságával mégis mindig frissnek hat. Munkássága alkalmas a „magas építészet” és az általános közízlés között tapasztalható szakadék áthidalására.

A hazai organikus építészetet elterjedését megalapozó mozgalom a nyolcvanas évek elején, a visegrádi építésztáborokból indult, melyből kialakult a Kós Károly Egyesülés, és a hozzá kapcsolódó, Salamin Ferenc által tizenhárom éven át vezetett Vándoriskola.

Salamin Ferenc és társai 1987-ben alapították az AXIS Építésziroda, melyet 2012-ben Kós Károly-díjjal tüntettek ki, a Dunakanyarban és Tokajhegyalján alkotott maradandót. Salamin 1987 óta Szerencs főépítésze, míg Zebegényben 1993 és 2013 között folytatott hasonló tevékenységet.

Salamin munkái mellett munkatársai Erhardt Gábor, Salamin Miklós, Tusnády Zsolt, Varga Csaba, továbbá vándoriskolás tanítványainak munkáit is bemutatják.

A kiállítás 2018. április 7. és május 15. között látogatható a Vigadó Galéria, alagsori kiállítóterem.

Forrás: Vigadó.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások