tervek cikk

198 nemzet zászlójából dominóhíd


Flores | 2024.04.23

A Földközi-tengerre tervezett dominóhíd új turisztikai látványosság lehet, amely érdekességén túl a „béke szimbóluma” is egyben.

A multidiszciplináris Studio Nab koncepciója az a 3 kilométeres, vízen lebegő Domino körhíd, amely az összes nemzet zászlójából épülne meg, a tervek szerint Gázától északra.

Minden dominó egy pavilon – az adott nemzet kultúráját jeleníti meg

A különleges installáció összes zászlója valójában egy-egy pavilon, amely az adott nemzet kultúráját mutatja be. A Domino valójában egy olyan platform, amely a béke, párbeszéd és kölcsönös felfedezés terét jeleníti meg, a népek közötti együttműködés megvalósításáért.

„Mindannyian függünk egymástól és össze vagyunk kapcsolódva. Az emberek hasonlóak, mint a dominók, a közös otthonunkon, a Földön. Amikor egy dominó eldől, egy nemzet elbukik, vagy egy ember elesik, az mindannyiunkra hatással van. A dominók láncreakciószerűen döntik le a velük közvetlen szomszédságban állót, és végigfut az egészen. Ez a dominó effektus. A híd ezért jeleníti meg a nemzeteket dominókként. A következmények egyénenként változóak, de mindannyiunknak van vesztenivalója” – mondja Nicolas Abdelkader, a Domino installáció tervezője.

Új turistalátványosság és "Béke-szimbólum" is egyben

„A mai világot beárnyékoló háborúk és az ezzel járó hatalomra törekvés igazi csapás a földi élet minden formájára nézve. Minden konfliktushelyzet, akárcsak a Közel-Keleten, Ukrajnában, Haitin vagy Szudánban emberek millióinak szenvedését hozza magával. Ez a dominóeffektus” – magyarázza a tervező.

És így folytatja: Az igazságosság, az emberi jogok kell hogy, az egyetlen elérendő cél legyen az emberiség számára. Az erő alkalmazását, az ellenségeskedést, az erőszakot és a harciasságot száműzni kell létünkből. Nem vagyunk idegenek egymás számára, és nem vagyunk felsőbbrendűek egymáshoz képest. Többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül egymást, hiszen mindannyian egy asztalnál ülünk, az emberiség asztalánál. Sürgőssé vált az egyes nemzetek népeinek értékének felismerése, hogy hidat építsünk egymás között, és megingathatatlan testvéri egyezményt hozzunk létre minden jelenlegi és jövő nemzedék számára.

„Az emberek békés életre való megtanítása, a konfliktusok békés megoldásának előmozdítása és a nemzetek közötti baráti kapcsolatok kialakítása – ez legyen a nemzetközi közösség és a legtöbb felelős személyek legfőbb prioritása a hatalomra való törekvés és a fegyverkezés helyett.”

Forrás: Impress magazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások