hír pályázat cikk Budapest centrumkórház

225 milliót osztanak ki a szuperkórház-pályázatokra


sebesp | 2018.08.01
Az EU közbeszerzési értesítőjében megjelent a három budapesti centrumkórház (Dél-Budai, Észak-Pesti, Dél-Pesti Centrumkórház) építészeti tervpályázata.

Augusztus 1-jén az EU közbeszerzési értesítőjében megjelent a három budapesti centrumkórház (Dél-Budai, Észak-Pesti, Dél-Pesti Centrumkórház) építészeti tervpályázata. A tervezők október 8-án déli 12 óráig nyújthatják be pályamunkáikat, amelyekre kórházanként 75 millió forintot osztanak szét.

Az érdeklődőknek egyelőre kevés konkrét információval kell beérniük, az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) linkje nem elérhető.

A pályaművek értékelési szempontjait a következők szerint rendezték sorba a kiírók, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ):

  • Építészeti értékteremtés, környezetalakítás
  • Funkcionális kialakítás
  • Betegközpontú, barátságos környezet
  • Flexibilitás és fejleszthetőség
  • Gazdaságosság
  • Smart hospital megoldások

Az általános követelményeknél pedig a következőket olvashatjuk:

A tervezendő kórház egyes funkcionális egységeit építészeti és orvosszakmai szempontból is optimálisan kell megalkotni. Törekedni kell betegközpontú, barátságos, a gyógyulást elősegítő kellemes környezet megalkotására. Az épületet a gyógyászati módszerek és technikai fejlődés szem előtt tartásával olyan struktúrában kell létrehozni, hogy az komolyabb beavatkozás nélkül, dinamikusan tudjon reagálni a változó igényekre.

Az épület költségeit nem csak a kezdeti beruházási költség szempontjából, hanem az üzemeltetés költségeinek figyelembevételével kell tervezni, a gazdaságosság és környezettudatosság kiemelt fontosságú.

A tervezésénél törekedni kell az építészeti értékteremtésre, valamint kiemelt figyelmet kell fordítani az ahhoz kapcsolódó közterek és pihenőparkok tervezésére. A betegellátás és épületüzemeltetés támogatására integrált informatikai rendszer, smart hospital megoldások tervezése szükséges.

A zöldmezős, a közbeszédben csak szuperkórházként emlegetett Dél-Budai Centrumkórház pályázatát elbírálni hivatott 12 plusz 1 póttagú bíráló bizottságban összesen két orvos és két kórháztervezési tapasztalattal rendelkező szakember található.

A Magyar Építészkamara (MÉK) a három centrumkórház tervezéséhez három alelnökét delegálta a zsűribe.

Akik elbírálják a dél-budai szuperkórház terveit:

Elnök: Füleky Zsolt
Társelnökök: Bedros J. Róbert és Cserháti Péter
Tagok: Turi Attila, Péter Zsolt Gyula, Molnár Csaba DLA, Rimely Károly, Bodonyi Csaba DLA, Takács Viktor Tibor, Szeneczey Balázs, Schrammel Zoltán, Dévényi Sándor
Póttag: Puskás Péter.

További részletek az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) honlapján remélhetőeg hamarosan elérhetők lesznek.

Forrás: Napi.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások