cikk

A BIG Omniturm Frankfurtban

Különleges építészeti megoldás, speciális Hörmann termékekkel


d.adel | 2022.07.25

Új, építészeti remekművet adtak át Frankfurtban, mely az Omniturm nevet kapta. A latin „Omni“, azaz „minden“ szó, jól jellemzi a torony multifunkciós jellegét, melyet magas minőségű Hörmann termékekkel szereltek. A német cég az iroda- és lakóházként működő toronyba, füst- és tűzgátló ajtókat szállított.

Ha egy pillanatra nem figyelünk, akár New York-ban is érezhetjük magunkat Németország egyik ikonikus városában, Frankfurtban. A felhőkarcolókkal tűzdelt Große Gallusstraße / Neue Mainzer Landstraße sarkán, már egy újabb, különleges építészeti megoldásokat használó torony, az Omniturm áll.

Felhívja magára a figyelmet

A projekt megvalósítója a Bjarke Ingels Group – röviden BIG – mely lassan minden olyan iroda mögött áll, amely világszerte is az építészeti különlegességet jelenti.

Az Omniturmban különös módon építették egymásra az emeleteket: a 15. emelettől néhány emeletett, ugyanis kissé oldalra csúsztattak. A 23. emelettől az egész visszaáll a „normál” helyzetbe. A felhőkarcolónak azt a részét jellemzi ez az eltolás, ahol a lakások megtalálhatók. Ezek a kiszögellések erkélyként használhatók. Mivel az épületben kialakított irodáknál ezt nem alkalmazzák, így a törés különös értelmet nyer. Ennek eredményeképpen válik a torony modern módon összetéveszthetetlenné. 

Az Omniturmban naponta rengeteg ember fordul meg. Ennek következtében a leggyakrabban használt ajtókat nagy terhelés éri. Ezekre a körülményekre a legmegfelelőbb megoldás a Hörmann acélból készült, erőteljes csőkeretes intézményi ajtói. A HL 310, HL 320 és HL 330 típusú ajtók megfelelnek valamennyi tűz- és füstvédelmi követelménynek, és legalább 30 percig tűzállók. Az Omniturmban használt acél csőkeretes ajtók, különösen vékony profilképpel rendelkeznek, mivel S-Line technológiával alakították ki őket. Az S-Line rendszer megjelenése légies, keretszerkezetének köszönhetően filigránnak hat. Az üveg ajtószárnyak kiegészítéseképpen részben rögzített üvegelemeket alkalmaztak, amelyek nagyobb átláthatóságok biztosítanak. 

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások