hír kiállítás börtön Gruppo Tökmag szentendre

A börtön világa építészeti motívumok segítségével


sebesp | 2019.02.13
A börtönök világát eleveníti meg rendhagyó formában a Gruppo Tökmag Művészcsoport 'Design és Biztonság' című kiállítása, amely szerdán nyílik a a MANK Galériában, Szentendrén.

A 2008-ban létrejött csoport kortárs képzőművészeti kiállításán többek között festményeken, installációkon, videókon és grafikákon keresztül jelennek meg egy strasbourgi börtön épületének változatos építészeti motívumai, amelyek sok képzőművészeti asszociációra adnak lehetőséget – olvasható a MANK Galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

A kortárs képzőművészeti alkotásokat kiegészítő tabló rajzain pedig a strasbourgi börtön rabjai "véleményezik" az épületet. Az alkotócsoportnak közvetítő segítségével sikerült felvenniük a kapcsolatot az elítéltekkel, akiket arra kértek, hogy egy A4-es lapra rajzolják le az épületet, vagy annak egy általuk jellemzőnek tartott részletét, illetve a belső tereket. Mint írják, ezek az alkotások az elítélteknek az épületet meghatározó játékos forma- és színvilágához fűződő ambivalens viszonyáról is beszélnek.

A Gruppo Tökmag Művészcsoportot Tábori András és Budha Tamás hozta létre. Tevékenységük fókuszpontjában a közterek, az építészet, a városi nyomok, a talált tárgyak, a félmúlt archívumai és mindezek kombinációi állnak. Munkáik a városi élet, a publikus terek és a mindezt átszövő jelek és történetek viszonyrendszerében értelmezhetők. A csoport tevékenysége a rejtett jelenségek hétköznapi valóságát, a nagyváros közelmúltjának mindennapjait veszi alapul, csaknem minden projektjük erre a közegre reflektál. A kiállítás március 10-ig tart nyitva – írták a tájékoztatóban.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások