sebesp | 2019.10.02

Yvonne Farrell és Shelley McNamara negyedikként és ötödikként részesültek nőként a 171 éve alapított rangos elismerésben.

"A Grafton Architects építészei lenyűgöző példaképek" – mondta Alan Jones, a Brit Építészek Királyi Intézetének (RIBA) elnöke. "Munkájuk, filozófiájuk és törekvéseink rendkívül fontosak, nemcsak szülőföldjükön és az Egyesült Királyságban, hanem az egész világon. Megmutatják, hogy az alázatosan és emberiséggel gyakorolt ​​építészet miként teheti jobbá a világot."

A brit királynő által személyesen jóváhagyott RIBA Royal Gold Medal az Egyesült Királyság legmagasabb építészeti díja azok elismerésére, akik jelentős hatással voltak a szakma fejlődésére, egyúttal egyike azon nagyon kevés elismeréseknek, amelyek nem egy konkrét alkotást, hanem személyeket nevez meg díjazottként.

A tavalyi évben a W Part-ként jegyzett női akciócsoport alternatív nyertesek listáját állította össze arra méltónak ítélt női építészekből, hogy ellensúlyozza az aranyérem korábbi nyerteseinek elsősorban férfiak által alkotott listáját.

"Örülünk, hogy a 2020-as RIBA aranyérmet kiemelkedő női tervezők kapják, és Yvonne Farrellnek és Shelley McNamarának együttesen ítélik oda, tükrözve azt a tényt, hogy az építészet kollektív tevékenység eredményeként jön létre." – mondta Zoë Berman, a W Part alapítója.

Farrell és McNamara együtt alapították a Grafton Architects-t Dublinban 1978-ban, Gerard Carty és Philippe O'Sullivan igazgatósági tagként 1992-ben csatlakozott hozzájuk.

Az iroda 2008-ban elnyerte az Év Legjobb Épülete a Világon (World Building of the Year) díjat a milánói Universita Luigi Bocconi tervezéséért. A Limerick Egyetemi Orvostudományi Egyetem campusát a 2013. évi Stirling-díjra jelölték.

2016-ban a Grafton Architects elsőként nyerte el az RIBA Nemzetközi Díjat egy perui egyetem (UTEC) campusáért. 2012-ben Ezüst Oroszlán díjat vehettek át a Velencei Építészeti Biennálén a legígéretesebb irodaként.

"Az, hogy a Grafton Architects kapja a 2020-as RIBA Királyi Aranyérmet, nagyon különleges és boldog pillanat az életünkben" – mondta Farrell és McNamara. "Mint minden építész szerte a világon, a Grafton Architects-nél is mindenki keményen dolgozik azért, hogy minden projektre odafigyeljenek, reményünk szerint gazdagítva az emberek életét. Számunkra az építészet optimista szakma, amely előre látja azt, ami a jövő valósága lesz" – tették hozzá.

Forrás: RIBA – Architecture.com, Dezeen, Grafton Architects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások