hír pályázat Lechner Központ tervpályázat

A Lechner Központ felmérte a tervpályázatokkal kapcsolatos igényeket


Csépé | 2017.11.16
Vajon a terv- és ötletpályázatokkal szemben támasztott igények azonosak a pályázóknál, a bírálóbizottsági tagoknál és a kiíróknál? Mindhárom szereplő közérthetőbb és egyértelműbb szabályozási környezetet szeretne, mely biztosítja a versenyt és a minőséget – derül ki a Lechner Tudásközpont által elkészített kérdőíves felmérésből.

Az online pályázati rendszer fejlesztése kapcsán kérdezte meg a Lechner Tudásközpont az építészeti, tájépítészeti, urbanisztikai terv- és ötletpályázatok érintettjeit. A három célcsoportot – pályázót, bírálóbizottsági tagot és kiírót – megszólító kérdőív célja az volt, hogy a Tudásközpont megismerje az egyes szereplők véleményét a mostani pályázatokról, hogy lássa elképzeléseiket egy jövőben jól működő pályázati környezetről, valamint hogy felmérje, hogyan tud nekik egy online felület a legfontosabb dolgokban segíteni. A pályázói, bírálóbizottsági és kiírói kérdőívek eredményei a cikk végén található letölthető dokumentumokban érhetőek el.

Az E-tervpálya online felületről készült felmérés több tanulsággal is szolgált. Szinte minden megkérdezett fontosnak tartja, hogy a verseny és a minőség biztosítása érdekében, egyértelmű pályázati környezet alakuljon ki a pályázatok hátterét biztosító jogi szabályozásban. A jelenlegi pályázati lebonyolítást illetően – a pályázati folyamat átláthatóságának és a pályázatok lezárásának vonatkozásában –, valamint a nyilvánosság bevonásában azonban már nem ennyire egyöntetűek a vélemények.

Az ötlet- és tervpályázatok aktuális rendszerére rákérdező pontokból szemezgetve feltűnő, hogy a pályázók több külföldi zsűritagot szeretnének a bizottságokba és kívánatosnak tartanák, ha a bírálóktól részletesebb visszajelzést kapnának az eredményekről. A pályázók számára további nagyon fontos szempont, hogy az alkalmazással ki tudják váltani a postai sorban állást, és hogy pályázati munkáikon keresztül (a szerzői jogok védelme mellett) szakmai ismertségre tegyenek szert.

A kérdőívből kiderül, a bírálóbizottsági tagok szeretnének több beleszólást az egyes kiírásokba, valamint szeretnék, ha a kiírók jobban figyelembe vennék a zsűri véleményét a pályázati kiírás elkészítésében és a végeredményeket illetően. A bírálóbizottsági tagok elvárják az E-tervpálya online felületétől, hogy a postabontás után, de még a zsűrizés előtt online is átnézhessék a pályaműveket, és megkönnyítve a felkészülést, a tervekről jegyzeteket készíthessenek.

Mind a pályázóknál, mind a bírálóbizottsági tagoknál megjelent igényként, hogy értesítést kapjanak az egyes feladatokról, legyen szó közelgő zsűrizésről, a pályázatok leadási határidőiről, vagy az éppen feltöltendő pályázati anyagok hiányáról. A kiírók válaszaiból kiderül, számukra kulcsfontosságú, hogy a kiírás szakmai részének elkészítésében minél több információt kapjak az egyes döntések későbbi következményeiről. Az értesítések kiküldésben, és a kiírói munka támogatásában az elkészülő E-tervpálya online felület nagy segítséget tud nyújtani.

Érdekes és fontos tanulsága a felmérésnek, hogy míg a válaszadó kiírók és bírálóbizottsági tagok nagy többsége átlátható, tiszta versenynek tartja a pályázatok jelenlegi lebonyolításának rendszerét, addig az azon induló tervezők inkább szövevényesnek, nehezen kiismerhetőként értékelik azt. Meglehetősen nagy a szórás a pályázatra elkészülő tervek nyilvános bemutatásának kérdésében is: amíg a bírálóbizottsági tagok teljesen elzárkóznak ettől, addig a kiírók nagyon támogatják a pályázói prezentációkat – a kitöltő tervezők pedig eléggé megosztottak az ügyben.

Az E-tervpálya felületével kapcsolatban nagy igénybeli különbségeket nem fogalmaztak meg a kitöltők: a pályázati rendszert kiszolgáló online felület szerintük akkor a legjobb, ha a pályázati folyamatok háttértámogatását és gyorsítását ellátja; segítve és megkönnyítve az indulók, a bírálóbizottsági tagok és a kiírók munkáját. Az E-tervpálya hosszas egyeztetés és fejlesztői munka után lesz jól működő, kész egység. Viszont az előzetes igények ismeretében egy még jobb pályázati rendszer és jogszabályi környezet alapjait lehet lefektetni. Erre ráépülve pedig egy olyan alkalmazás létrehozása a cél, mely egyaránt kiszolgálja a kiírókat, a pályázókat és a bírálóbizottsági tagokat.


Az E-tervpálya weboldalról

Az E-tervpálya weboldal a teljes tervpályázati folyamat online kezelésére szolgál. Az online felület alkalmas lesz minden olyan beruházás pályázati szakaszának támogatására, ahol az építtetőnek igénye, hogy az építészeti-műszaki tervezőt pályázati úton válassza ki, továbbá gyűjtőoldalként is szolgál majd. A pályázatok iránt érdeklődők így egy helyről, könnyen értesülhetnek a különböző pályázati információkról, legyen szó újak megjelenéséről, eredményhirdetésről vagy közeledő beadási határidőről. Az online felület segít az adminisztrációs terhek csökkentésében is, hiszen gyorsabbá és olcsóbbá teszi a pályázást azzal, hogy nem kell nyomtatni és postára menni, de segíti a pályázati szakértők és zsűri munkáját is, miközben a kiírói oldal munkáját is könnyíti. A fejlesztés célja a tervpályázatok egységes online megjelenítése, a folyó és lejárt tervpályázatok könnyű és interaktív elérése, a kiírók megfelelő kiszolgálása, a pályázatokon való részvétel könnyítése, a lebonyolítás egyszerűsítése, a bírálóbizottság munkájának segítése és az eredmények publikálása – a lehető legmagasabb építészeti minőség elérése érdekében.

Forrás: Lechner Központ

Kezdőkép: Látványterv a Szent György tér és Dísz tér Ötletpályázat kiemelt megvételt nyert tervéből, Építész Stúdió Kft.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások