hír Zaha Hadid Architects építész vállalkozás

A márkanév nincs ingyen – az építészetben sem


sebesp | 2022.01.17

Már 12 millió angol fontra, azaz körülbelül 5 milliárd forintra rúg az az összeg, amit a Zaha Hadid Architects a néhai alapító nevének használatáért fizet.

Az éves beszámoló szerint a Zaha Hadid Architects tavaly 3,4 millió fontot fizetett alapítója nevének használatáért. Ezzel 11,9 millió fontra növelte a védjegy használatának teljes számláját az iraki-brit építész halála óta. A legfrissebb díj vélhetően az eddigi legnagyobb, az előző két év 2,8 millió körüli összegeihez képest: 2018-ban 780 ezer, 2017-ben 2,3 millió volt a számla összege.

A névhasználati díjat a Zaha Hadid Alapítványnak fizető praxis szerint a felszámított összeg a forgalomhoz van kötve, így „az elmúlt évek jelentős növekedését tükrözi”. A ZHA legfrissebb beszámolói szerint az adózás előtti nyereség majdnem megháromszorozódott, 9 millió fontra nőtt, míg a forgalom elérte a 60,9 millió fontot a 2021 áprilisáig tartó évben.

A szóvivő szerint „nem tervezik” Hadid kihagyását az általa 1979-ben alapított praxis nevéből, annak ellenére, amint a Brit Legfelsőbb Bíróság 2019-es irataiból kiderült, amint a két fél egyetértett ezzel a megoldással a 2016-os halála után kirobbant mérgező vitát követően. A viszály a Legfelsőbb Bíróságon ért véget, miközben számtalan vádat emeltek, miszerint mindkét fél uralni próbálta az örökséget.

A Companies House-hoz az elmúlt hetekben benyújtott dokumentumok azonban azt mutatják, hogy a harcoló felek most egy sor lépést tettek az iroda új struktúrájának megvalósítása érdekében, amint az a bíró 2020 novemberi ítéletében szerepel.

A ZHL-t (a praxis hivatalos neve) decemberben helyezték át egy adóhatékony munkavállalói részvényrendszer keretébe. A szóvivő szerint minden nyereséget újra befektetnek az 500 fős alkalmazotti kör javára.

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy Norman Foster jól menő tervező vállalkozásának legnagyobb részvénycsomagját egy befektetői csoportnak adta el.

Forrás: building.co.uk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások