sebesp | 2021.04.22

A BIG végtelen hurokként megfogalmazott felhőkarcolót tervez az OPPO számára Hangcsouban, melyet a tervezők a telefongyártó termékeinek építészeti leképezéseként fogalmaztak meg.

Az O-Tower, vagyis az OPPO Global Mobile Terminal K + F központjában több mint 161 000 m2 irodai és kutatás-fejlesztési tér, valamint 68 000 m2 kiskereskedelmi terület épül a mobiltelefon-társaság számára.

A hengeres torony magján átvágott hatalmas „O” betűt úgy alakították ki, hogy biztosítsa a cégen belül szükséges alapterület rugalmasságát, valamint csökkentse az energiafogyasztást és maximalizálja a bejutó természetes fényt. Déli oldalán a föld felé lejt a kilátás maximalizálása érdekében, és a nyílást egy csavarodó „végtelen hurok” veszi körül.

Bjarke Ingels szerint "a deformált, döntött gyűrű formájú tetőfelület kapcsolatot képez az OPPO munkatársai, a föld és az ég között, az összefonódás folyamatos körforgását jelképezve".

Az alsóbb, tágasabb szinteket az OPPO kutatás-fejlesztési osztályai foglalják el, míg a kisebb alapterületű szintek a hagyományos irodai elrendezésnek felelnek meg. A személyzeti menza és a társalgók a felső szinteken lesznek, amelyek a város vízfelületeire nyújtanak kilátást.

Az átrium földszintje szabadon bejárható, parkosított udvart képez az előcsarnokokig. A felette lévő három emeletet úgy tervezték, hogy a látogatókat célzó funkciókra legyen alkalmas, mint a konferencia-, kiállítási és műhelyterek. 

A tervezők megpróbálták elképzelni, hogyan lehet az OPPO jövőbeni munkakörnyezete három szempontból is fenntartható, gazdaságilag, ökológiailag és társadalmilag is. Az önmagába hajló, elkarcsúsodó, kompakt forma nagy, rugalmasan használható emeleteket biztosít sok természetes fénnyel és megfelelő természetes szellőzéssel.

Az egész homlokzatot lamellák borítják, amelyek árnyékolást biztosítanak, és több mint 50%-kal csökkentik a napsugárzást.

A legjobb technológia az élet észrevétlen kiterjesztése kell legyen. Az új OPPO kutatás-fejlesztési központ ezt a gondolatot testesíti meg, könnyedén ül Hangcsou festői vizes élőhelyein, miközben kapcsolatot képez az egyik oldali sűrű városi szövet és a másik oldali természeti táj között. A tervezők szerint ez egy OPPO termék építészeti megnyilvánulása lesz: könnyedén elegáns, miközben emeli a városi élet minőségét.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások