cikk híd Világörökség

A Stari most híd a Világörökség része – Csontváry is megfestette


Flores | 2024.06.18

A Stari most (Öreg híd) Mostar városában található Bosznia-Hercegovinában, és a Neretva folyó két partját köti össze. A híd a Balkán egyik különleges látványossága.

A mostari Öreg hidat még a XVI. században építtette I. Szulejmán szultán, hogy át tudjon kelni a serege a Neretva folyón.

Az adott kor különleges építménye volt

Akkoriban ez a híd volt az egyik legszebb és legösszetettebb. Olyan látványosság volt, mint a római Colosseum vagy a görög Akropolisz. A Stari most híd volt a legnagyobb egynyílású kőhíd, íve 30 métert hidal át 24 méteres magasságban a folyó felett. A híd hamar szimbolikus jelentőségűvé vált, amit csak megerősített az a misztikus légkör, ami az építés technikai megoldásait vette körül a következő évszázadokban.

A híd jelképesen köt össze két kultúrát

Mostar eredetileg keresztény város volt, de a török időktől kezdve egyre nagyobb tért hódított a muzulmán vallás. Ma Mostar képezi a határvonalat a kereszténység és a muzulmánok között, és az Öreg híd kapcsolja össze a két különböző kultúrát.

Míg a Neretva egyik oldalán a muzulmánok a mecsetekben szombaton imádkoznak, addig a Neterva másik oldalán a keresztények ezt vasárnap teszik. A több évszázados együttélés egy nagyon törékeny kapcsolatot épített ki a két kultúra között. A város mai napig a multikulturális települések kiemelkedő példája, írja az unesco.org.

Csontvári híres festménye

A mostari Öreg híd szépsége Csontváryt is megihlette. 1903-ban festette meg a Római híd Mostarban című alkotását, amely világhírű lett.

A 450 éves hidat a Dél-szláv háború alatt lerombolták

1992-ben Bosznia-Hercegovina deklarálta elszakadását Jugoszláviától. Ezt követően rögtön kitört a szerb-bosnyák háború; a 18 hónapos ostrom alatt a város történelmi magja súlyos sérüléseket szenvedett. Ekkor semmisült meg a ferencesrendi monostor, a püspöki palota és 50 ezres könyvtára, valamint tizenkét mecset.

A több mint 400 évig épségben fennmaradt hidat 1993-ban rombolták le, az újjáépítése csak 10 évvel később kezdődött el. 2004-re épült fel az új híd. Az UNESCO 2005-ben a világörökség részévé nyilvánította a hidat.

Forrás: Impress magazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások