hír exkluzív cikk buildecon EECFA ELTINGA Beobuild Core

A szerb építési piac a koronavírus alatt

Az EECFA szerb kutatójának elemzése


buildecon | 2020.05.08

Dejan Krajinović (Beobuild Core, EECFA Serbia) szerint Szerbiában az építőipar az egyik legkevésbé érintett ágazat, csak a termelési volumenben és a logisztikai kapacitásban volt észrevehető némi csökkenés a karantén szigorú korlátozásai miatt, de szerencsére a munkák nem álltak meg, és a károk minimálisra tehetők.

Ennek ellenére néhány projekt megvalósításában késések mutatkoznak, mivel néhány építkezés külföldi munkaerővel dolgozik és az országhatárok lezárásával a külföldi munkavállalók nem tudtak időben utazni-érkezni, tehát ez befolyásolhatja néhány projekt befejezését.

A korlátozások azonnali hatása a lakáspiacon is érezhető volt, ahol a karantén megszakította a rendes piaci működést, különösen a keresleti oldalon. Látható volt az árcsökkenés, de erős piaci feltételek mellett ez a válság nem befolyásolja majd komolyan a lakásépítési piac kilátásait. A piac összes mozgatórugója erős maradt, tehát a helyzet csak enyhe hatással lesz majd a lakásépítés kétszámjegyű növekedésére 2020-ban. A kiskereskedelmi szegmensben szinte minden nagy projekt már folyamatban van, és a projektindítások esetleges kisebb késéseivel együtt is a teljesítmény valószínűleg továbbra is erős lesz ebben az évben. A turizmus szenvedhet a legjobban majd a koronavírus hosszantartó hatásaitól, mivel az utazási korlátozások várhatóan további néhány hétig folytatódnak majd.

A növekvő építési teljesítmény az országban nagyrészt a nagy infrastrukturális projekteknek volt köszönhető. A legnagyobbak a legtöbb esetben továbbra is változatlanul valósultak meg, külön szállítással és elszeparált szállással a munkások számára. A kivitelezők még eddig nem kérték a határidők meghosszabbítását, legalábbis nem a koronavírus miatt. A több éven át megvalósuló projektek esetében egy hónapig tartó projektleállás pedig elviselhető és gyakran várható is.

Azonban a jövőben további bizonytalanságok lehetnek, mivel az érintett szolgáltató szektor és a reálgazdaság egyes részei meg fogják érezni a következményeket. Szerbia számára a legnagyobb veszélyt a külső tényezők jelenthetik: a beruházások és a tőkeáramlás esetleges csökkenése, a kiterjedt válság a fő exportpiacokon illetve a pénzügyi rendszer nagyobb destabilizációja. A fény az alagút végén az lehet, hogy a legtöbb európai ország már megkezdte a korlátozások enyhítését és Szerbiában a vészhelyzetet május 6-án felfüggesztették. Időbe telik majd, míg a gazdaság újraindul, de nem várható, hogy a negatív hatások 2020 második negyedévénél tovább húzódnak majd. Bár még túl korai ünnepelni, úgy tűnik, hogy a legrosszabbon túl van Szerbia.

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító, valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító Eltinga együttműködése. A 2020 nyári EECFA előrejelző tanulmányok várhatóan június 29-én kerülnek kiadásra és megrendelhetőek a www.eecfa.com weboldalon.

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások