cikk

A tető védelme otthonunk védelme


d.adel | 2022.12.05

Legyen szó bármilyen tetőről, manapság már elengedhetetlen a tetőfóliák használata, amik nemcsak a héjazat csapadékbiztosságáért felelnek, de megóvják a szerkezetet, a hőszigetelést többek között a por és a porhó káros hatásaitól.

A Terrán MediFol termékcsaládjának tetőfóliái között minden szakember megtalálja a legmegfelelőbbet, amivel a ház koronája hosszú évtizedekig kiválóan funkcionálhat.

Fókuszban a tetőszerkezet védelme

Egy jól felhelyezett tetőfólia nemcsak a komfortos lakóérzethez járul hozzá, hanem a tetőszerkezeti elemek védelméhez is. Mint ahogy az köztudott, az alátéthéjazatoknak szigorú kritériumoknak kell megfelelniük: elsősorban W1 fokozatú vízzáró tulajdonsággal kell rendelkezniük, valamint kiemelten fontos a megfelelő szilárdság is, a fellépő erőhatások hosszantartó elviselése miatt. Magasfokú hőállóságukkal, páratechnikai tulajdonságukkal kiválóan kell alkalmazkodniuk az időjárási viszonyokhoz.

Bőséges kínálat a Terrán MediFol termékcsaládból

A MediFol széles termékpalettájának köszönhetően az egyes típusok között megtalálható mind az alacsony hajlásszögű tetők, mind a beépített tetőterek vízzárásához leginkább alkalmas alátéthéjazat.

Az alacsony hajlásszögű héjazatok esetén ajánlott a MediFol Top 270 háromrétegű páraáteresztő tetőfólia, valamint a MediFol Extreme (α ≥ 10°) alkalmazása. Előbbi közvetlenül deszkázatra vagy hőszigetelésre fektethető, utóbbi vízhatlan alátétszigetelésként használható termék.

Elsősorban beépített tetőtereknél javasolt a MediFol 140, a MediFol Wind Plus és a Medifol SD típusok applikálása. Páraáteresztő képességük miatt nem kell tartani páralecsapódástól a fólia alsó felületén. Használatukkal elég csak a fedés és az alátéthéjazat közötti légrést kialakítani. Az előírt hajlásszög alatt is alkalmazhatók (α ≥ αk-6°).

A MediFol FORTE két öntapadó ragasztósávval ellátott lemez, ami egyszeresen vagy kétszeresen átszellőztetett tetőkhöz használható. A MediFol Silver monolitikus poliuretán membránt tartalmazó, háromrétegű vízzáró páraáteresztő tetőfólia, amelyen ugyancsak két öntapadó ragasztósáv található. Ellenáll a magas hőterhelésnek (+100°C), csakúgy, ahogy a MediFol Generon Longlife és MediFol Generon Longlife Plus, amelyek HDPE membránt tartalmazó többrétegű páraáteresztő, vízzáró tetőfóliák. Kitűnő hőállósága miatt, a Generon napelemes tetőcserép alá is nagyszerű választás, ráadásul a termékre járó 25 év garancia sem figyelmen kívül hagyható szempont.

Korszerűen a Terránnal: Generon

Egy helyesen megválasztott alátéthéjazattal jelentős megtakarítás érhető el, ugyanakkor a rezsiköltségek optimalizálásához egyéb környezettudatos megoldásokat is kínál a Terrán.

A több mint 100 éves gyártó saját fejlesztése, a zöldenergia-termelésre alkalmas Generon napelemes tetőcserép, ahol minden egyes cserép külön szolárpanelként működik, tökéletesen belesimulva a tető síkjába. A betoncserépbe integrált napelem mára már 425 épületnél bizonyított, ami megközelítőleg 205 000 beépített modult jelent.

Elérhető tudásanyag a szakembereknek is

A Terrán a fenntarthatóság mellett abban is elkötelezett, hogy mind a vásárlók, mind a szakemberek számára edukatív tudásanyagot biztosítson.

A gyártó saját weboldalán egy kifejezetten szakembereknek szóló felületet hozott létre, ahol a termékek általános műszaki paraméterei mellett részletes tájékoztatás található a komplett Terrán tetőfedő rendszerről.

Az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn egy komplex tervezéstámogató platformot kínál, ahol minden szükséges információ elérhető. A speciális beépítési alapadatok mellett, fotorealisztikus látványkép is készíthető.

Az AddOn nemrégiben nemcsak frissült, hanem új funkciókkal egészült ki: már a Terrán Generon napelemes tetőcserépről is naprakész, részletes tervezői információk érhetők el, a napelemes tetőcserép a tervekbe illeszthető, és ráhelyezhető a megrajzolt tetőre, így a látványterven a Terrán Generon esztétikai előnye is megtapasztalható.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások